telefoondief312Mobiele telefoons zijn zeer populair onder straafrovers, sommige straatrovers doen zelf zoveel moeite om jou van je telefoon te beroven dat ze je bedreigen met een mes of zelfs een vuurwapen. 

1. Noteer direct het IMEI-code van de smartphone

International Mobile Equipment Identification (het serienummer van de smartphone) vind je door *#06# in te toetsen of kijk op de sticker onder de batterij van de telefoon. Schrijf het nummer van minimaal vijftien cijfers op en bewaar dit goed. Mocht je telefoon toch worden gestolen, dan heeft de politie de IMEI-code nodig voor onderzoek en voor de landelijke database van gestolen mobiele telefoons.

2. Activeer YUNU (Your Unique Number)

Door YUNU te activeren werkt je telefoon alleen met je SIM-kaart. Een dief kan dus niet een andere SIM-kaart in het toestel gebruiken. Bekijk de handleiding van je telefoon hoe je YUNU activeert.

3. Gebruik een goede PIN-code

Kies geen eenvoudige PIN-codes als 0000, 1111, 1234, of je geboortedata want die is snel te achterhalen via bijvoorbeeld Facebook. Dit maakt het voor de dief makkelijk om je SIM-kaart te gebruiken.

4. Installeer een protectie-app

Zowel iPhone als Blackberry bieden zelf een protectie-app aan waarmee je je toestel op afstand kunt lokaliseren en/of blokkeren. Ook voor Android toestellen kun je via een zoekmachine diverse protectie-apps vinden. Er zijn gratis en betaalde apps, een aantal voorbeelden tref je hieronder aan:
  • Apple biedt via de iTunes-store ‘Glympse’ aan;
  • BlackBerry  biedt via AppWorld ‘kinLocate’ aan;
  • voor Android-toestellen kan je via Google play ‘Real Time GPS Tracker’ downloaden.
Bovenstaande apps zijn slechts een suggestie. Er zijn veel verschillende apps beschikbaar die op dezelfde manier werken.

5. Houd je smartphone op een veilige plaats

Zorg ervoor dat je telefoon op een plaats zit waar de dief niet makkelijk bij kan. Makkelijke targets voor dieven zijn bijvoorbeeld handtassen en achterzakken van een broek. Ook is het handig om je telefoon niet in je hand te hebben op openbare plekken.

6. Blokkeer je SIM-kaart

Is je telefoon toch gestolen? Laat je SIM-kaart dan zo snel mogelijk blokkeren door je provider.

7. Stop heling

Werk niet mee aan diefstal van smartphones. Koop geen gestolen toestel. Wees ervan bewust dat een smartphone op marktplaats voor de helft van de prijs, te mooi is om waar te zijn! Opwww.stopheling.nl kun je checken of het aangeboden product bij de politie als gestolen geregistreerd staat.

8. Doe aangifte!

Als je smartphone is gestolen, doe dan altijd aangifte. Voor advies over de manier van aangifte doen en het maken van een afspraak bel 0900-8844.

9. Laat niemand met je telefoon bellen

Een voorbijganger vraagt of hij/zij even met jouw telefoon mag bellen want het schijnt dringend te zijn, laat dit niet toe want voor je het weet rent diegene hard weg met jouw telefoon.

10. Vertel niemand hoe laat het is

Je hebt het vast al eens meegemaakt, iemand die vraagt hoe laat het is. Zeg diegene dat je geen mobiele telefoon bij je hebt en dus helaas ook niet kan kijken hoe laat het is, zo  voorkom je dat ze je telefoon uit je handen rukken en wegrennen. Hetzelfde trouwens met horloges, die zijn ook nog wel eens het doelwit van diefstal. Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door: iPhoneaanbieding.nl

Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

30-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen en tevens beluister je hieronder mijn single 'De Muur (Frikandel).

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit columns