Column: Zorgverzekeringen


Het eind van het jaar staat voor veel mensen in het teken van de zorgverzekering. Blijf je bij je huidige zorgverzekeraar of is het wellicht interessant om over te stappen? Anderhalf jaar ben ik, naast de journalistieke werkzaamheden, werkzaam geweest bij een zorgverzekeraar als verzekeringsadviseur en heb vele mensen geholpen met het juiste advies. Zo kan ik mij eens een gezin herinneren die 400 euro per maand ging besparen. Het betreffende gezin bleek een overbodig pakket te hebben, met verschillende modules waar nooit gebruik werd gemaakt.  Laten we voorop stellen dat de meeste zorgverzekeraars allereerst hun bestaande verzekerden willen helpen en behouden, dus dat je absoluut niet vanwege deze column voor deze zorgverzekeraar moet kiezen waar ik verbonden aan ben, maar mijn kennis is natuurlijk gebaseerd op de informatie van deze zorgverzekeraar. Of deze informatie ook voor jouw huidige zorgverzekeraar geldt, zul je dan even zelf uit moeten zoeken! Je bent vrij in je keuze voor het komende jaar.

Je zou natuurlijk ook kunnen gaan vergelijken op vergelijkingswebsites, echter toont deze áltijd de goedkoopste zorgverzekering wat in de toekomst negatief voor je uit kan pakken als je niet naar de inhoud hebt gekeken. Kijk naast prijs dus ook naar inhoud - voornamelijk is het raadzaam om het ingestelde eigen risico bij de getoonde premie te controleren. Vaak toont een goedkope premie het bedrag met een eigen risico van 885 euro, in plaats van standaard 385 euro. Via onze partners heeft Almere Nieuws ook een vergelijkingstool online staan waarbij je verschillende verzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Met mijn achtergrond als verzekeringsadviseur, kan ik vertellen dat de verzekeringen 'goed' zijn. 'Goed' als basis. Echter dien je wel even te controleren of het ziekenhuis in jouw regio gecontracteerd is met de verzekering.

Bij Ditzo (de goedkoopste verzekering in de vergelijkingstool), is het Flevoziekenhuis bijvoorbeeld voor het komende jaar gecontracteerd wat inhoudt dat je, wanneer je in het ziekenhuis belandt, alleen rekening moet houden met je eigen risico. De medisch specialistische zorg bóven de 385 wordt dan vergoed.

Om transparant te zijn, vangt Almere Nieuws een marge wanneer je je verzekering afsluit via de vergelijkingstool. Dit betekent niet dat er honderden euro's over jouw rug worden verdiend, het is een eenmalige marge. Ik vind dat ik mág zeggen dat, wanneer je besluit om over te stappen, je deze best mág afsluiten via de vergelijkingstool op onze website. Ergens klinkt het egoïstisch en zou je mij met Dagobert Duck kunnen vergelijken, maar de harde waarheid is dat de inkomsten in dit najaar zijn gedaald met veertig procent. De marge is meer dan welkom. Desalniettemin is deze column natuurlijk ook geschreven om jou te informeren over de mogelijkheden van een zorgverzekering en hoe je een goede zorgverzekering kiest. Niemand verplicht je om te wijzigen van verzekeraar of gebruik te maken van de vergelijkingstool. Slechts een tip en verzoek.

Wellicht kun je deelnemen aan een collectiviteit van je werk, gemeente of patiëntenvereniging. Daarbij krijg je vaak vergoedingen op maat en korting. Met zo'n collectiviteit krijg je een korting variërend van 2,5 procent tot 3,5 procent op je basisverzekering en op de aanvullende pakketten kan deze korting stijgen tot 10 procent. Je kunt navragen bij je werkgever of zij een collectiviteit hebben bij een zorgverzekeraar, mogelijk zijn de kortingen dan nog hoger. 

Ook zijn er verschillende soorten basisverzekeringen: de meeste mensen kiezen voor een naturaverzekering maar daarnaast heb je de keuze voor een restitutieverzekering of de budget-basisverzekering. Let op dat je bij die laatste voor de meeste zorg maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen. Is een ziekenhuis gecontracteerd? Dan is de vergoeding 100 procent en anders maximaal 75 procent. Je eigen risico betaal je natuurlijk wel. Het Flevoziekenhuis is gecontracteerd, dus je zou voor de budget-basisverzekering kunnen kiezen.

Het verschil met de standaard-basisverzekering is al 9,50 euro per maand. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van een collectiviteit met xx% korting wordt je premie nog slechts 111,89 euro per maand in plaats van het tarief van 125,45 euro met de standaard-basisverzekering. Een besparing van 13,56 euro per maand dus 162,72 euro per jaar. Een flinke besparing.

Ook gezinsleden mogen in veel gevallen meeprofiteren van de korting via jouw collectiviteit. Ben je verzekerd via de ouderenbond KBO-PCOB, dan ontvang je naast je fysiobehandelingen uit je aanvullende verzekering nog extra behandelingen vanuit je collectiviteit. Voor veel ouderen een welkome aanvulling lijkt mij. Voor ZZP'ers is er ook een collectiviteit. 

Wanneer je elk jaar door je eigen risico heen gaat en af en toe hoge rekeningen ontvangt, heb je bij vele zorgverzekeraars de keuze om het gespreid betalen eigen risico aan te zetten. Hiermee betaal je de 385 euro over het gehele jaar (vaak 10 termijnen á 38,50 euro per maand) en ontvang je het teveel betaalde geld natuurlijk gewoon weer terug. Ikzelf heb dat ook ingesteld, het lijkt een soort abonnement en krijg ieder jaar vrolijk geld terug. Voelt toch ergens als een cadeautje ondanks dat het mijn eigen geld al was.

Wil je nog wat langer de tijd hebben om na te denken, dat kan natuurlijk tot en met 31 december wanneer je overstapt. Zeg je echter je huidige zorgverzekering dit jaar nog op, dan heb je nog tot 31 januari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in. Besparen op je zorgverzekering kan altijd, maar wèl met de juiste tips waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt!

Max Joling - Columnist


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer columns


Weer in Almere

2.0 °C, voelt als 2.0 °C
windkracht 1 (3.6 km/u)
zon 06.30 uur op en 20.44 uur onder

Vandaag tussen de 2 en 11.5 graden.

18 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 5.8 °C
Laagste temperatuur: -0.2 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 4.8 °C
Laagste gevoelstemperatuur: -0.2 °C

Hardste windkracht: 2 (7.2 km/h)
Zwakste windkracht: 1 (0.0 km/h)


Verwachtingen

Zo 1.9 °C / 11.5 °C
Ma 6.2 °C / 12.1 °C
Di 7 °C / 13.6 °C
Wo 4.9 °C / 9.4 °C
Do 3.4 °C / 9.6 °C
Vr 3.2 °C / 13.1 °C

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.