Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Dinsdag 24 mei 2022
12.8 °c
2

Word jij onze 38,344e volger?

instagram

linkedin

Column: Geen prikspijt, geen boosterprik

14 reacties Columns


Na lang wikken en wegen heb ik besloten om geen boosterprik te nemen. Niet dat ik eindeloos heb zitten nadenken, het 'lang wikken en wegen' is eerder een resume van het begin van de coronapandemie tot aan nu. Hugo's feitenrelaas. Ik wil voorkomen dat ik prikspijt krijg en neem voorlopig dan ook geen boosterprik. Mijn goede voornemen voor 2022. Voorop staat dat het licht aan Hugo's horizon ontbreekt. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er personen die alleen al tijdens het lezen van de eerste alinea vinden dat ik een wappie ben, als zij dat vinden - dan is dat zo. Ik ben niet gevoelig voor beledigingen, het is allemaal te simpel en te gemakkelijk. Kinderlijk gedrag, beledigingen.

Personen, voornamelijk de groep die juist wel een voorstander van alle maatregelen is, zouden mij afschilderen als niet-objectieve journalist terwijl dit een column is. Maar, wat ben je dan wanneer je juist wel alles promoot? Ook dan ben je niet-objectief bezig. Hoe wordt iemand dan genoemd die juist wél alles doet in Hugo's voordeel? Dat je als bekende Nederlander zoals Richard Groenendijk zelfs een liedje maakt over de vaccinaties of zoals rapper Boef 20.000 euro aanneemt om je medewerking te verlenen aan een vaccinatiecampagne? Hoe wordt zo iemand dan genoemd? Wat is het tegenovergestelde van een wappie?

In november begon de boostercampagne voor 80-plussers en wat zijn zij daar mee opgeschoten? Dat zij geboosterd in lockdown kunnen leven en tegen de tijd dat de lockdown weer enigszins wordt opgeheven, de prik is uitgewerkt en opnieuw in de rij kunnen staan voor een boosterprik? Of wordt die prik te zijner tijd een ultraprik genoemd? 

Kort samenvattend komt het er op neer dat ik met een boosterprik naar een restaurant kan gaan, aan de bar kan hangen in de kroeg en op vakantie kan gaan. Er zijn geen vakantieplannen komend jaar, in de kroeg kom ik niet en uit eten gaan zie ik tegenwoordig geen meerwaarde meer in. En als dat al het geval is, is dat een paar keer per jaar. Een boosterprik nemen voor drie keer per jaar uit eten terwijl dat niet vast staat? Als de boosterprik dan al niet is uitgewerkt? Waarom neem ik dan ook niet alvast een malariavaccin mocht ik dit jaar plots impulsief op vakantie willen naar Zuid-Afrika? 

En dan, als je gaat nadenken. Wat je wél graag zou willen. Dat kan nu niet, 'want lockdown'. Maar wel een boosterprik hebben gehad. Niet-essentiële winkels zijn gesloten. Je weet wel, de kapper. Want een nieuw kapsel is ook te bestellen via internet. De supermarkt, waar je over koppen kunt lopen van anderen die over de koppen van anderen lopen (ja een mond vol - ik weet het), blijft open. Maar, de kapper met eventueel klanten als kappers binnen, moet dicht. Haagse logica van schriftgeleerden. 

Ik snap Hugo ook wel. Geen zicht op beterschap betekent dat je jezelf vooral niet overbodig maakt. Het is toch een riant salaris. Een beetje vergelijkbaar met niet toegeven aan automatisering zodat je zelf nog genoeg werk te doen hebt. Ja, dat is Hugo. Hugo is ook niet achterlijk. We doen het niet voor onszelf, niet voor elkaar, maar voor Hugo. We houden afstand voor de zekerheid, wassen onze handen voor de zekerheid, laten ons testen voor de zekerheid, laten ons vaccineren voor de zekerheid maar we hébben géén zekerheid vanwege Hugo. 

Ergens herken ik ook wel een vorm van gaslighting in de huidige coronastrategie. Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie. Vaak wordt emotionele manipulatie ingezet om iets van een ander gedaan te krijgen. Net zolang een bepaalde mening hanteren, tot het als normaal wordt gezien. Het nieuwe normaal. Gebasseerd op nieuwe wetten, die eigenlijk meningen zijn. Haagse meningen. Van de minderheid. 'Emotionele manipulatie om iets van de ander gedaan te krijgen' - als we geen vaccin nemen, mogen we niets meer. Het feit is dat we ook met de vaccins niets mogen. Lockdown, hè.

Nee, voor mij dus geen boosterprik. Al is het alleen maar omdat ik geen zin heb om helemaal naar een plaats af te reizen, daar in een koude sporthal te moeten zitten en weer terug naar huis te moeten rijden.  En dat allemaal om vervolgens geboosterd in lockdown te zitten. 'Want misschien gaan we dit jaar wel een keertje uit eten'. De redenering voor het nemen van een boosterprik zijn veelal argumenten met het woordje 'als'. Onzekerheid. Nee dus. Net zo onzeker als de verdere verloop van deze coronapandemie.

En, of ik mijzelf een wappie vind? Ik ben een persoon met een gemiddeld iq, ik heb een baan, ik heb een inkomen en ben gezond. Ik ben de gemiddelde Nederlander. De gemiddelde Nederlander die om zich heen ziet dat ook anderen voorlopig de boosterprik niet nemen. Ook gemiddelde Nederlanders. Ik zit niet dagenlang op een zolderkamer, ik heb geen anonieme accounts op social media en ben de tweedeling in de maatschappij niet aan het promoten. Ik ben geen wappie.

Geen boosterprik voor mij. Al had ik graag gezien dat ik wel sinds het begin van de coronapandemie frequentief een griepprik zou krijgen want, sinds het begin van de ellende heb ik al drie keer een griep van anderen overgenomen. Eerder baat bij een griepprik. Het coronavirus heb ik nog niet gehad. Geen enkele variant. Geen Alfa, geen Delta, geen Omikron. 

 

Max Joling - Columnist


Vacature-alert - 52 nieuwe vacatures!

Er zijn de afgelopen week in totaal 52 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Reacties (14)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier
user
Geplaatst door Noëlla van Gemert op zondag 09 januari 2022 om 11.40 uur
Eindelijk eens een artikel/colum met een andere mening. Ik ben het hier echt volledig mee eens. Hier in word tenminste naar de feiten gekeken.
user
Geplaatst door Bianca Damhoff op zaterdag 08 januari 2022 om 23.40 uur
Ik kan niet wachten om hem te halen. Ik kan ook niet wachten tot alles weer open is. Dat kunnen we bewerkstelligen als we ons laten inenten. Tot die tijd zullen er helaas blijven aanklooien.
user
Geplaatst door Janine Krak op zaterdag 08 januari 2022 om 21.43 uur
Was al lang bekend dat hij niet lang zou werken en je het wel over kan dragen dus dansen geen optie zou zijn. Je moet alleen de juiste bronnen weten te vinden. Lekker stoppen met die onzin. Beter laat dan nooit..
user
Geplaatst door Wally Risch op zaterdag 08 januari 2022 om 18.52 uur
Nope geen boosterprik ,want je hebt er zogenaamd nog 2 of 3 nodig dus dan maar geen vakantie jammer dan !!!
user
Geplaatst door Roel Breed op zaterdag 08 januari 2022 om 18.39 uur
Max, je haalt de woorden uit me mond. Ik denk er exact hetzelfde over. Mooi verwoord!
user
Geplaatst door Ciska de Vries op zaterdag 08 januari 2022 om 15.38 uur
Zeker weten stelletje tuig
user
Geplaatst door Christina Wighman-Hoolwerf op zaterdag 08 januari 2022 om 14.14 uur
Zo denk ik er ook over
user
Geplaatst door Bonny Clyty op zaterdag 08 januari 2022 om 14.12 uur
Vanaf april is het eu vergooit en dan zitten we voor real vast
user
Geplaatst door Jeannette NL op zaterdag 08 januari 2022 om 14.10 uur
Je hebt het prima verwoord Max. Eindelijk een journalist met een objectieve mening en ook niet bang is die te uiten. Toppie. Jij laat je niet manipuleren. 👍
user
Geplaatst door Silvia Faasse op zaterdag 08 januari 2022 om 13.49 uur
Precies wat je zegt. Hadden meer mensen maar dat gezonde verstand. Ik neem m ook niet. Het houd voorlopig niet op met prikken halen en allemaal voor Jan met de korte achternaam. Die eikels in den Haag weten van geen ophouden ze verkloten ons landje.
user
Geplaatst door Sabrina Janssen-Scholten op zaterdag 08 januari 2022 om 12.52 uur
Mooi beschreven Max! Precies de vinger op de zere plek!
user
Geplaatst door Ella Otto op zaterdag 08 januari 2022 om 12.48 uur
He he... eindelijk spreekt het gezond verstand 👍
user
Geplaatst door Michelle van der Lee op zaterdag 08 januari 2022 om 12.41 uur
Je bent geen wappie! Gewoon iemand met gezond verstand 😉 enige wat Den Haag doet is liegen en bedriegen en hun staan boven de wet. Er zijn al eeuwen lang virussen. En ja de 1 heeft er last van, de ander niet. Dit gaat niet meer om gezondheid. Het is genoeg. Leven en laten leven.
user
Geplaatst door Carmen Mijnals op zaterdag 08 januari 2022 om 12.12 uur
Duss dat! Goed verwoord x
* Reacties kunnen mogelijk geautomatiseerd gefilterd zijn. Zo worden reacties bestaande uit alleen maar tags en reacties korter dan drie woorden verborgen. Reacties die niet voldoen aan de huisregels worden verborgen.

Meer columns


Uitgelicht door de redactie

Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!