Tip — deze week 24 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om geen boosterprik te nemen. Niet dat ik eindeloos heb zitten nadenken, het 'lang wikken en wegen' is eerder een resume van het begin van de coronapandemie tot aan nu. Hugo's feitenrelaas. Ik wil voorkomen dat ik prikspijt krijg en neem voorlopig dan ook geen boosterprik. Mijn goede voornemen voor 2022. Voorop staat dat het licht aan Hugo's horizon ontbreekt. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er personen die alleen al tijdens het lezen van de eerste alinea vinden dat ik een wappie ben, als zij dat vinden - dan is dat zo. Ik ben niet gevoelig voor beledigingen, het is allemaal te simpel en te gemakkelijk. Kinderlijk gedrag, beledigingen.

Personen, voornamelijk de groep die juist wel een voorstander van alle maatregelen is, zouden mij afschilderen als niet-objectieve journalist terwijl dit een column is. Maar, wat ben je dan wanneer je juist wel alles promoot? Ook dan ben je niet-objectief bezig. Hoe wordt iemand dan genoemd die juist wél alles doet in Hugo's voordeel? Dat je als bekende Nederlander zoals Richard Groenendijk zelfs een liedje maakt over de vaccinaties of zoals rapper Boef 20.000 euro aanneemt om je medewerking te verlenen aan een vaccinatiecampagne? Hoe wordt zo iemand dan genoemd? Wat is het tegenovergestelde van een wappie?

In november begon de boostercampagne voor 80-plussers en wat zijn zij daar mee opgeschoten? Dat zij geboosterd in lockdown kunnen leven en tegen de tijd dat de lockdown weer enigszins wordt opgeheven, de prik is uitgewerkt en opnieuw in de rij kunnen staan voor een boosterprik? Of wordt die prik te zijner tijd een ultraprik genoemd? 

Kort samenvattend komt het er op neer dat ik met een boosterprik naar een restaurant kan gaan, aan de bar kan hangen in de kroeg en op vakantie kan gaan. Er zijn geen vakantieplannen komend jaar, in de kroeg kom ik niet en uit eten gaan zie ik tegenwoordig geen meerwaarde meer in. En als dat al het geval is, is dat een paar keer per jaar. Een boosterprik nemen voor drie keer per jaar uit eten terwijl dat niet vast staat? Als de boosterprik dan al niet is uitgewerkt? Waarom neem ik dan ook niet alvast een malariavaccin mocht ik dit jaar plots impulsief op vakantie willen naar Zuid-Afrika? 

En dan, als je gaat nadenken. Wat je wél graag zou willen. Dat kan nu niet, 'want lockdown'. Maar wel een boosterprik hebben gehad. Niet-essentiële winkels zijn gesloten. Je weet wel, de kapper. Want een nieuw kapsel is ook te bestellen via internet. De supermarkt, waar je over koppen kunt lopen van anderen die over de koppen van anderen lopen (ja een mond vol - ik weet het), blijft open. Maar, de kapper met eventueel klanten als kappers binnen, moet dicht. Haagse logica van schriftgeleerden. 

Ik snap Hugo ook wel. Geen zicht op beterschap betekent dat je jezelf vooral niet overbodig maakt. Het is toch een riant salaris. Een beetje vergelijkbaar met niet toegeven aan automatisering zodat je zelf nog genoeg werk te doen hebt. Ja, dat is Hugo. Hugo is ook niet achterlijk. We doen het niet voor onszelf, niet voor elkaar, maar voor Hugo. We houden afstand voor de zekerheid, wassen onze handen voor de zekerheid, laten ons testen voor de zekerheid, laten ons vaccineren voor de zekerheid maar we hébben géén zekerheid vanwege Hugo. 

Ergens herken ik ook wel een vorm van gaslighting in de huidige coronastrategie. Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie. Vaak wordt emotionele manipulatie ingezet om iets van een ander gedaan te krijgen. Net zolang een bepaalde mening hanteren, tot het als normaal wordt gezien. Het nieuwe normaal. Gebasseerd op nieuwe wetten, die eigenlijk meningen zijn. Haagse meningen. Van de minderheid. 'Emotionele manipulatie om iets van de ander gedaan te krijgen' - als we geen vaccin nemen, mogen we niets meer. Het feit is dat we ook met de vaccins niets mogen. Lockdown, hè.

Nee, voor mij dus geen boosterprik. Al is het alleen maar omdat ik geen zin heb om helemaal naar een plaats af te reizen, daar in een koude sporthal te moeten zitten en weer terug naar huis te moeten rijden.  En dat allemaal om vervolgens geboosterd in lockdown te zitten. 'Want misschien gaan we dit jaar wel een keertje uit eten'. De redenering voor het nemen van een boosterprik zijn veelal argumenten met het woordje 'als'. Onzekerheid. Nee dus. Net zo onzeker als de verdere verloop van deze coronapandemie.

En, of ik mijzelf een wappie vind? Ik ben een persoon met een gemiddeld iq, ik heb een baan, ik heb een inkomen en ben gezond. Ik ben de gemiddelde Nederlander. De gemiddelde Nederlander die om zich heen ziet dat ook anderen voorlopig de boosterprik niet nemen. Ook gemiddelde Nederlanders. Ik zit niet dagenlang op een zolderkamer, ik heb geen anonieme accounts op social media en ben de tweedeling in de maatschappij niet aan het promoten. Ik ben geen wappie.

Geen boosterprik voor mij. Al had ik graag gezien dat ik wel sinds het begin van de coronapandemie frequentief een griepprik zou krijgen want, sinds het begin van de ellende heb ik al drie keer een griep van anderen overgenomen. Eerder baat bij een griepprik. Het coronavirus heb ik nog niet gehad. Geen enkele variant. Geen Alfa, geen Delta, geen Omikron. 

 


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit columns

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.