Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Dinsdag 24 mei 2022
12.8 °c
2

Word jij onze 38,344e volger?

instagram

linkedin

Column: Vuurwerk, de herinnering en het heden

7 reacties Columns

Marjolijn en Bindi


De herinnering. Een harde knal, ik loop alvast naar de schuifpui om deze te openen. Bindi, mijn oude Berner Sennen, strompelt naar binnen. Ik weet dat ze naar de trap zal gaan en daar zal blijven staan. Wachtend, hijgend en uiteindelijk blaffend.

Met veel kracht lukt het mij haar naar boven te brengen, want deze dame weegt over de 40 kilo. Eenmaal boven gaat ze bij het bed liggen en ik weet, die is zo weer beneden. Zo werkt het namelijk bij haar, na enige tijd is de knal weer vergeten en denkt ze waarschijnlijk: "wat doe ik nou weer boven? Ik wil naar beneden, lekker in de tuin liggen!"

En zo vergaat het. Korte tijd later schuifelt ze heel voorzichtig en langzaam weer naar beneden, ondanks haar pijnlijke artrose. Ik doe de schuifpui weer open. Zo gaat het nog een paar keer deze dag.. Een herfstdag in oktober. De knallen? Die komen van vuurwerk uit de buurt. Oud en nieuw start namelijk al in oktober in Almere en eindigt ergens weer in februari. Met een climax naar de jaarwisseling toe.

Gelukkig vertrokken wij elk jaar met de jaarwisseling naar een ander land, waar alleen vuurwerk wordt afgestoken tussen middernacht en een halfuur daarna tijdens de jaarwisseling. Beter te doen voor onze Berner Bindi.

Het heden. De knallen zijn al enige tijd weer te horen, want we gaan richting november, maar Bindi hoort ze niet meer. Gelukkig maar, want op haar twaalfjarige leeftijd, had haar lichaam de ritjes omhoog en naar beneden van de trap echt niet meer aangekund.

Apart, dat je blij bent dat een dier het geknal van vuurwerk niet meer hoeft te horen, omdat het dier niet meer leeft. Hoe mooi zou het zijn als een dier het nooit meer hoeft te horen? Gewoon omdat we beseffen dat vuurwerk meer kapot maakt dan je lief is?

Marjolijn Veenstra - Columnist


Vacature-alert - 52 nieuwe vacatures!

Er zijn de afgelopen week in totaal 52 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Reacties (7)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier
user
Geplaatst door Femma Wessels op zondag 24 oktober 2021 om 09.02 uur
Helemaal eens met Marjolein, mijn hond is doodsbang voor vuurwerk en ik merk dat ik zelf in de periode voor oud en nieuw ook niet graag naar buiten ga. En dan hebben we het nog niet eens over de angst die wilde dieren moeten voelen bij die enorme herrie, de luchtvervuiling en de enorme berg afval die mensen vaak niet eens zelf opruimen....Dus Almere vuurwerkvrij!
user
Geplaatst door Jan Schotel op zaterdag 23 oktober 2021 om 21.08 uur
Gaan we weer.. ik stoor me meer aan het geluidsoverlast op de hogering van motoren die denken dat een nachtsessie op Le Mans aan het rijden zijn. Maar goed, zo heeft iedereen zn eigen ding.Maar om nu alweer de discussies op gang te gaan maken, pffffff... En voor huisdieren kan het niet leuk zijn, mee eens. Die van ons trekken zich er weinig van aan gelukkig.
user
Geplaatst door Remco Koopal op zaterdag 23 oktober 2021 om 16.40 uur
Hier gaat geen verbod tegen helpen net zoals drugs zal vuurwerk er altijd zijn .
user
Geplaatst door Tinjo Klein Severt op zaterdag 23 oktober 2021 om 16.20 uur
Wat een bijzondere laatste zin van het column. Heb al jaren honden, katten, konijnen en zelfs egels als huisdier en geen van die huisdieren hebben problemen met het vuurwerk tijdens oud en nieuw. Dat het in Almere al weken, zelfs maanden voor en na de jaarwisseling knalt, is een gedragsprobleem, geen vuurwerk probleem en staat volledig los van de traditie. Ik vind dit een onaangename manier van aandacht vragen en zonder enige kennis gal spuien over iets waar je zelf (via jouw huisdier) last van hebt. Daarbij hebben dieren die "last" hebben van de knallen, ook last van hele andere dingen. Mijn buren vertrokken tijdens de jaarlijkse stadfeesten ook naar een andere plaats of zelfs land om daar geen "last" van te hebben. Dat ook allemaal maar afschaffen? Of moet ik ook blij zijn dat de buurman nu overleden is en het niet meer hoeft mee te maken? Trouwens bijzonder dat er binnen zeer korte tijd 2 vuurwerkhaters een podium krijgen bij Almere Nieuws zou bijna zeggen dat zij vooringenomen zijn en geen enkele kennis hebben van vuurwerk en de wetgeving.
user
Geplaatst door Margo Passenier Bomers op zaterdag 23 oktober 2021 om 15.40 uur
Ja.stoppen met die bende.nu al mijn hondje in de stress
user
Geplaatst door Tineke Ras op zaterdag 23 oktober 2021 om 14.31 uur
Helemaal met je eens . Nu horen wij in Haven al de harde knallen . Maak Almere vuurwerk vrij .
user
Geplaatst door Lex Ruyssenaars op zaterdag 23 oktober 2021 om 14.19 uur
De gezelligheid, de traditie, de broodwinning van veel ondernemers. Dat is vuurwerk
* Reacties kunnen mogelijk geautomatiseerd gefilterd zijn. Zo worden reacties bestaande uit alleen maar tags en reacties korter dan drie woorden verborgen. Reacties die niet voldoen aan de huisregels worden verborgen.

Meer columns


Uitgelicht door de redactie

Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!