Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Dinsdag 24 mei 2022
12.6 °c
2

Word jij onze 38,344e volger?

instagram

linkedin

Column: Vuurwerk

4 reacties Columns


Opnieuw lijkt er een traditie verloren te gaan, namelijk het afsteken van vuurwerk. Jaarlijks belanden er mensen in het ziekenhuis wat wordt weggewuifd als 'eigen schuld'. Nee, dat je niet gewond raakt, is geluk hebben. En dat snap ik, want de gemiddelde Nederlander is nu eenmaal niet opgeleid tot een scheikundig laborant die daadwerkelijk weet wat hij of zij doet. Ja, een rotje afsteken kunnen wij allemaal. Ook kinderen kunnen dat, zo blijkt. Terwijl buskruit zeker niet geschikt is voor kinderen. 

Sinds de middeleeuwen doen wij de Chinezen na door vuurwerk te gebruiken om het nieuwe jaar in te luiden. En, waarom hè? Buskruit werd voor het eerst gebruikt bij het vervaardigen van wapens en verving de kruisboog die daarvoor als machtigste wapen bekend stond. Vuurpijlen voor de oorlogsvoering en werd tevens gebruikt voor het verjagen van kwade geesten die tussen kerst en nieuwjaar in de lucht zouden zweven. Hoe harder het lawaai, hoe beter. In de loop van de negentiende eeuw verdween het gebruik van buskruit op oudejaarsavond, maar keerde in de twintigste eeuw weer terug.

En, wat zijn nu onze argumenten voor het blijven afsteken van vuurwerk? Traditie. De enige reacties die ik lees van tegenstanders zijn voornamelijk reacties bestaande uit inhoud als 'traditie', 'betutteling', 'opzouten'. Inhoud vol spelfouten en voornamelijk hoofdletters. Eigenlijk argumenten zonder inhoud. Terwijl de voorstanders van een vuurwerkverbod hele alinea's aan argumenten kunnen opsommen.

Een discussie voeren is dan ook zo goed als zinloos. Wanneer je een voorstander en tegenstander hebt, zal de één net zo lang doorgaan tot hij of zij het gelijk heeft gekregen. Zo gaat het ook in de politiek. Of de gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Zwarte Piet. Suikerfeest als officiële feestdag. Zo ontstaat er weer een kloof in de maatschappij.

Ik ben voorstander van een verbod op particulier vuurwerk, puur omdat ik weet dat er vele andere initiatieven zijn voor invulling van de jaarwisseling. Ik denk vooral in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Vuurwerk is natuurlijk mooi om te zien, maar het is niet meer van deze tijd. Al is het maar alleen omdat wij het niet meer gebruiken als waarvoor het ooit bedoeld was.

Er zullen naar alle waarschijnlijkheid vele mensen zijn die nu tegen mij zijn. Maar, ik ben dan weer van mening dat al deze mensen simpelweg bang zijn voor het onbekende. Ik ben zelf ook jong geweest en vuurwerk is mooi om te zien, maar het is 2021. Bijna 2022. Het klimaat, de dieren en mensen met gezondheidsrisico's. Maar, wat heeft de vuurwerkliefhebber aan die argumenten? Tja, die zetten voorstanders van een vuurwerkverbod weg als zeikers, mensen die alles willen verbieden, mensen die zelf nooit jong zijn geweest en geen plezier willen hebben. 

Wanneer je iets wil afschaffen, zal je moeten zorgen voor een nog beter alternatief. Kijk naar Australië: een land dat in vele opzichten veel verder is dan Nederland. Het particuliere vuurwerk zou plaats moeten maken voor vuurwerkshows met artiesten, een echt evenement. 

 

Max Joling - Columnist


Vacature-alert - 52 nieuwe vacatures!

Er zijn de afgelopen week in totaal 52 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Reacties (4)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier
user
Geplaatst door Inge Henzen op maandag 18 oktober 2021 om 22.58 uur
Ik zou het zeer jammer vinden. Ik wil thuis zijn met vrienden en familie, vuurwerk afsteken. Vuurwerk bekijken. Niet op TV, maar buiten. De buren nieuwjaar wensen, terwijl we elkaar eigenlijk niet zo goed verstaan door het luidde geknal op de achtergrond. Ik zou het fijn vinden als het blijft, desnoods met bepaalde restricties.. dat er nog minder per huishouden ingekocht mag worden? Strengere handhaving en controle? Het kan me geen barst schelen, maar ik geniet van vuurwerk. Vind het mooi, leuk, en geniet intens. Ik begrijp dat het niet goed is voor de natuur, en dat er elk jaar slachtoffers vallen. Maar de meeste slachtoffers rond Oud&Nieuw vallen door drank. Verkeerd omgaan met vuurwerk doordat ze gedronken hebben, ongelukken door rijden onder invloed (dan lijkt me vuurwerk op enkele locaties in NL al helemaal geen betere oplossing. Of we moeten HEEL veel Bob's hebben.. maar dat betwijfel ik.) Afgelopen jaar geen vuurwerk, nou of stiekem een beetje door heel t land. En toch net zoveel geweldsincidenten. Jammer joh, lag dat stukje toch niet aan vuurwerk. Maar breng het aantal uren terug, hogere boetes als je er niet mee omgaat zoals zou horen, verplicht iedereen een vuurwerkbril als je afsteekt, Ă©n als je toekijkt. ..ja, ik zie de zogenoemde traditie GRAAG blijven bestaan. Mijn bescheiden mening uiteraard 😊
user
Geplaatst door Eric Claeys op zondag 17 oktober 2021 om 17.47 uur
Niet alleen een traditie lijkt verloren te gaan, er zullen ook bedrijven en personeel verloren gaan. Met een verbod is het probleem niet opgelost, want wat je nu hoort knallen is illegaal verkregen uit het buitenland en dat zal blijven bestaan. Om daarvoor de legale handelaren de nek om te draaien......handhaven is niet te doen en ook geen mankracht voor, men legt er nl geen visitekaartjes bij na het afsteken. Een verbod bedacht door mensen die geen dag van hun stoel zijn afgekomen om eens met de ondernemers in gesprek te gaan voordat ze roeptoeteren. Naast dat de meerderheid van het volk juist gĂ©Ă©n verbod van slechts 8 uurtjes per jaar willen, daar zijn genoeg polls enquĂȘtes voor die dat aantonen.
user
Geplaatst door Willie Kellerman op zondag 17 oktober 2021 om 14.12 uur
De traditie van vuurwerk is vele jaren goed gegaan. De veiligheid stond voorop. En dan heb ik het over tientallen jaren terug. Nu kunnen schijnbaar mensen hier niet meer mee omgaan mede door al het zware vuurwerk wat men nu aanbied. Dus stop de aanvoer van deze zware bommen en verkoop alleen nog maar siervuurwerk.
user
Geplaatst door Liesbeth Koppers op zondag 17 oktober 2021 om 10.12 uur
Gisteravond al heel wat vuurwerk gehoord, ook al gaat het nu daar niet over
..
* Reacties kunnen mogelijk geautomatiseerd gefilterd zijn. Zo worden reacties bestaande uit alleen maar tags en reacties korter dan drie woorden verborgen. Reacties die niet voldoen aan de huisregels worden verborgen.

Meer columns


Uitgelicht door de redactie

Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!