Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Dinsdag 24 mei 2022
12.8 °c
2

Word jij onze 38,344e volger?

instagram

linkedin

Column: Vrouwen, lets rule this city!

Columns


In Almere wonen 106.763 vrouwen en 105.130 mannen (cijfers CBS, 2020). De Almeerse gemeenteraad bestaat uit vijfenveertig raadsleden. Zestien daarvan zijn vrouw, negenentwintig zijn man. Van de achttien fractieassistenten zijn er zes vrouw. Ik ben momenteel de enige vrouwelijke fractievoorzitter, van de dertien fractievoorzitters in onze raad.   

De Almeerse gemeenteraad begon in 2018 met vijf vrouwelijke fractievoorzitters. In de afgelopen drie jaar werden het er steeds minder. Altijd met een goede redenen; Hilde van Garderen werd wethouder, Froukje de Jonge plaatsvervangend burgemeester, Willy-Anne van der Heijde werkt na vele jaren in de raad haar opvolger in en onlangs stopte Leonie Vestering omdat zij op een schitterende verkiesbare plek staat voor haar partij voor de Tweede Kamer. Mooie kansen en ik ben trots op deze vrouwen. Maar deze vrouwen werden stuk voor stuk opgevolgd door een mannelijke collega.  

Hebben vrouwen 'een duwtje nodig' of is het politieke klimaat te hard? Zitten er te weinig vrouwen in de selectiecommissie? Ik weet het niet. Wel weet ik dat vrouwen en meiden zich niet de mond moeten laten snoeren. Er zijn namelijk tal van reden waarom vrouwen zich wél moeten kandideren. "Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten", zei Els Borst ooit. Ik denk dat zij gelijk heeft. En daarnaast is politiek gewoon leuk. Als raadslid krijg je de kans om alle kanten van jouw stad te leren kennen. Je voert het woord over grote zaken, en over kleine zaken maar die voor mensen ook belangrijk zijn. Je debatteert met politieke tegenstanders en werkt op een ander onderwerp met dezelfde mensen nauw samen. Je kunt als raadslid echt het verschil maken. Dat geldt trouwens voor mannen én vrouwen.   

Meer vrouwen in de raad gebeurt alleen als vrouwen ook naar voren stappen. Daarom vraag ik vandaag, op Internationale Vrouwendag, aan alle Almeerse vrouwen, denk eens na of het raadswerk iets voor jou is. Neem een kijkje bij de webinars die de gemeenteraad organiseert over wat het inhoudt om raadslid te zijn. Deze kosten niets, enkel een paar uur van jouw tijd. Of mail mij voor een (digitaal) kopje koffie. Ongeacht jouw (of mijn) politieke voorkeur denk ik graag met je mee. Met 106.763 Almeerse vrouwen moet het mogelijk zijn dat we na de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 drieëntwintig vrouwelijke Almeerse raadsleden hebben.   

Kom op vrouwen, ik reken op jullie! 

Martine van Bemmel - Columnist


Vacature-alert - 52 nieuwe vacatures!

Er zijn de afgelopen week in totaal 52 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Meer columns


Uitgelicht door de redactie

Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!