Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Dinsdag 24 mei 2022
12.7 °c
2

Word jij onze 38,344e volger?

instagram

linkedin

Column: Ook een kapper is essentieel

Columns


Inmiddels ruim een kwartaal verder, de zogenoemde 'niet-essentiële bedrijven' zijn nog steeds gesloten. Geen kapper, geen restaurant en geen kroeg. Ik zou niet eens meer kunnen herinneren hoe het is om het verplichte praatje bij de kapper te moeten houden. Opvallend genoeg zie ik sinds begin december, toen de kappers opnieuw hun deuren moesten sluiten, bekende personen in mijn tijdlijn op social media wiens kapsels nog steeds goed zijn onderhouden. Ik hoef dat niet uit te leggen. Wanneer het er op aan komt, kiest een ieder voor zichzelf en heeft lak aan een ander. En, waarom ook niet? Een kennis die kapper is en als enige op bezoek komt op een bepaalde dag, en toevallig een schaar bij zich heeft. Tja, het kan. Op het niet houden van anderhalve meter afstand staat immers geen boete. Je kunt zo creatief zijn als je zelf wil. In drie maanden tijd kan je partner ook een thuiscursus 'knippen' succesvol hebben afgerond. 

Vanwege het feit dat de besmettingen maar niet blijven aannemen en we al een kwartaal verder zijn, geloof ik er niet meer in. Sorry. Het wordt steeds moeilijker om elke letter van de maatregelen te moeten nalikken. Gelukkig ben ik niet de enige die langer dan een keer met een wegwerp-mondkapje doet. Kost geld, hè? Natuurlijk zal een deel van de maatschappij vallen over het feit dat er steeds meer mensen zijn die het normale leven weer oppakken, maar zo is Nederland. In Nederland vallen we graag massaal over dingen en wijzen graag met ons vingertje naar anderen. Wel met zijn allen willen schaatsen, Kerst vieren en sneeuwballen gooien maar zodra iemand een van de maatregelen overtreedt, bijvoorbeeld toch zijn of haar kapper te willen laten knippen, wordt er met het vingertje gewezen 'want mag niet'. Levensgevaarlijk. Als journalist zou ik immers beter moeten weten, hè? Wanneer je niets te zeggen hebt, zeg dan niets. Wij zijn allemaal mensen, allemaal gelijkgestemden. Ongeacht wie je bent, wat je doet of wat je vindt.

Het feit dat er zovelen zijn die zich opfokken over de avondklok terwijl diezelfde groep normaliter al niet meer buiten komt na 21.00 uur, zegt genoeg. De psychische gesteldheid van velen gaan achteruit, en dat is niet gek. Het is normaal. Wanneer je psychische gesteldheid anno 2021 nog steeds op orde is, hoor je niet meer bij de meerderheid. Ook dat is schade wat ons land wordt toegebracht, niet alleen financiële schade maar vooral ook psychische schade. Het coronavirus is niet alleen schadelijk wanneer je het oploopt, maar ook om er als samenleving mee te moeten leven. 

Steeds meer positieve corona-tests en dat is niet heel gek. Men wordt geadviseerd om bij het geringste symptoompje, liefst ook zonder klachten, zich te laten testen. Ben je positief getest maar heb je geen last van de symptomen, ook dan geldt dat als positieve coronatest. Een vinkje er bij op de lijst. Wanneer de getallen van diegenen met een griep op jaarbasis op die manier gemeten zouden worden, zouden wij permanent in een lockdown leven. Permanent bang zijn. Voorgoed. Want, ook een griep is gevaarlijk voor bepaalde doelgroepen en kan er voor zorgen dat iemand -die al gezondheidsklachten had- komt te overlijden. Meten met twee maten. 

We mogen wel met tweehonderd man de Albert Heijn in waar velen zich niet aan de anderhalvemeter-maatregel houden, maar een kapper moet de deuren gesloten houden. 'Want niet-essentieel'. Een kapper is zeker essentieel, namelijk voor de psychische gesteldheid. Zovelen wiens zelfbeeld drastisch wordt aangetast wanneer een deel van de uiterlijke verzorging wegvalt. Wanneer de kapper niet essentieel zou zijn, zou helemaal niemand naar de kapper gaan. 

Vast staat dat wanneer de grenzen weer open gaan, ik voornemens ben om direct het land te verlaten. Een maand lang. Alle Canarische Eilanden langs of iets, ik heb immers genoeg gespaard bespaard. Lekker leven. Een positief vooruitzicht, evenals de lente die komen gaat. Komend weekend belooft een goed voorproefje te worden met heerlijke temperaturen. De donkere hemel breekt open. Nog even, hopelijk. Het normale leven keert terug. Voor de een sneller als voor de ander, je bepaalt zelf in hoeverre je in lockdown wil leven. Tot die tijd ontdekken we Nederland en boeken we hotels in diverse steden om daar vervolgens te wandelen. Zo met de vele to-go-winkeltjes die er zijn in toeristische Nederlandse steden, is dat een absolute aanrader.

Max Joling - Columnist


Vacature-alert - 52 nieuwe vacatures!

Er zijn de afgelopen week in totaal 52 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Meer columns


Uitgelicht door de redactie

Het weer in Almere

 • Vandaag

  Di 24 mei 2022
  16 °C
 • Morgen

  Wo 25 mei 2022
  17 °C
 • Overmorgen

  Do 26 mei 2022
  18 °C

Meer weer? Klik hier

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!