1

Een 26-jarige man uit Almere is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 45 dagen waarvan 30 dagen voorwaardelijk nadat de man opriep om te gaan rellen in Almere. 

Naast de celstraf zal de man een taakstraf van 40 uur moeten uitvoeren.

Appgroep

Op zondag 24 januari plaatste in de Whatsappgroep ‘Avondklok Almere’ verschillende berichten: ‘Ken je mensen, stuur mij nummers. Ik gooi ze erin. Tijd en datum wordt zaterdag 20:00 uur’. Ook liet hij zich uit over het doel van zijn oproep. ‘Clash met de politie komt sowieso. Je weet hoe Almere is. Dit gaat echt om politie / overheid.’ 

De verdachte meende op zitting dat hij een dag later spijt had en de berichten weer verwijderde. Ook verklaarde hij dat hij er eigenlijk geen bedoelingen mee had en dat hij nooit het idee had dat er écht iets zou gebeuren.

Strafeis

De officier van justitie eiste 3 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 maand voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In zijn eis nam hij als strafverzwarend mee dat de oproep tot het plegen van openlijk geweld tegen de politie was gericht. 

Artikel gaat hieronder verder

De verdediging voerde aan dat de oproep in een besloten appgroep is gedaan, terwijl bij opruiing sprake moet zijn van een oproep in het openbaar. Daar gaat de rechtbank niet in mee. Volgens de politierechter was het een openbare groep, met ten minste 14 actieve deelnemers en riep de verdachte op om meer mensen toe te voegen. 

De rechtbank legt deze Almeerder een gevangenisstraf op van 45 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Ook moet hij een taakstraf van 40 uur uitvoeren.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

28-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reacties op dit artikel (3)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Ruudjee IDontlikel op donderdag 11 februari 2021 om 12.13 uur Hopelijk heb je gezegt ik wil rellen Dan uit je je mening en dat mag goeie advocaat twee weekjes sta je buiten 😊😊


avatar

Geplaatst door Hans ten Oort op donderdag 11 februari 2021 om 09.24 uur teken en deel de petitie tegen absurde salarissen


avatar

Geplaatst door Hans ten Oort op donderdag 11 februari 2021 om 09.24 uur https://petities.nl/petitions/verlaag-de-salarissen-van-de-floriade-directeuren?locale=nl


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.