Avondklok: wat houdt dat precies in?


De kans is groot dat het kabinet woensdagmiddag de avondklok aankondigt als extra maatregel om het coronavirus te bestrijden. Maar, wat houdt dat precies in - een avondklok?

Een avondklok houdt in dat inwoners zich vanaf een bepaalde tijd niet meer op straat mogen begeven. Naar verwachting wordt deze tijd ingesteld op 20.00 uur 's avonds en zal tot 04.00 uur 's nachts van kracht zijn. De avondklok zal van kracht zijn tot 9 februari.

Loop je zonder geldige reden buiten tijdens de avondklok en loop je de politie tegen het lijf? Dan riskeer je een boete van 95 euro.

Werken tijdens de avondklok

Moet je tijdens de avondklok de deur uit voor werk? Dan dien je een werkgeversverklaring bij je te dragen om te kunnen laten zien wanneer er wordt gehandhaafd. 

Hoe wordt er gehandhaafd? 

De politie zegt goed voorbereid te zijn op invoering van de avondklok, maar zegt daarbij wel dat het handhaven een lastige klus zal zijn. De roosters van medewerkers zullen spoedig na eventuele invoering worden gewijzigd. Het handhaven op de avondklok zal een hogere prioriteit hebben dan preventie in de wijken.

Mag ik de hond nog wel uitlaten?

Naar verwachting blijft dat gewoon toegestaan. Evenals het toegestaan blijft om medische hulp te verlenen aan een ander persoon, hulpverlening aan een hulpbehoevend persoon, heen- of terugreis van een noodzakelijke reis van/naar het buitenland of een calamiteit.


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in politiek en gemeente


Weer in Almere

-0.2 °C, voelt als -0.2 °C
windkracht 1 (0.0 km/u)
zon 06.30 uur op en 20.44 uur onder

Vandaag tussen de 2 en 11.5 graden.

18 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 5.8 °C
Laagste temperatuur: -0.2 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 4.8 °C
Laagste gevoelstemperatuur: -0.2 °C

Hardste windkracht: 2 (7.2 km/h)
Zwakste windkracht: 1 (0.0 km/h)


Verwachtingen

Zo 1.9 °C / 11.5 °C
Ma 6.2 °C / 12.1 °C
Di 7 °C / 13.6 °C
Wo 4.9 °C / 9.4 °C
Do 3.4 °C / 9.6 °C
Vr 3.2 °C / 13.1 °C

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.