Het wachten is op een lockdown in Nederland, hetgeen waar Nederlanders voor pleiten. Nederlanders horen graag overal bij - in andere landen is immers ook een lockdown: "waarom wij dan niet?".

Ik ontving in reacties veel kritiek over het feit dat ik 'gewoon' naar buiten ga. Een stukje wandelen. Alhoewel ik de anderhalve-meter-regel natuurlijk in acht neem en geen griepverschijnselen heb, bleek men toch kritiek te hebben. Jaloezie wellicht? Ik heb geen idee. Wat ik wel weet, is dat de kritiek op een gegeven moment overging in beledigingen. Reden genoeg om mijn vriendenlijst op Facebook op te schonen. Daarbij aan diegenen het dringend advies om hun mond te spoelen met groene zeep. Mits de groene zeep natuurlijk niet is weggehamsterd.

Zelfs een vergelijking naar aanleiding van mijn berichten met een zak pepernoten waar drie giftige pepernoten in zitten. Of ik de zak pepernoten dan alsnog zou opeten? Alhoewel het een goede vriendin is die daarover begon, snap ik de link tussen pepernoten en het Coronavirus niet. Haar reactie prikkelde mij enorm om er zoals vanouds fel op in te gaan, maar een discussie is een beëindiging van een vriendschap niet waard. Ik heb dan ook maar teruggestuurd dat ik er niet op in ging. 

Natuurlijk zou kritiek op zijn plaats zijn wanneer ik zoals ieder andere 'asociale Nederlander', zoals Rutte aanduidde, naar het strand of bos zou gaan en mij daar tot de mensenmassa zou voegen. Ik heb gelukkig gezond verstand. Ook heb ik een mondkapje, voor de zekerheid. Door drie maanden medicatie is mijn weerstand immers nog niet wat het ooit was. Voor er kritiek komt over dat ik een mondkapje heb en deze niet inlever bij de plaatselijke GGD: dit mondkapje heb ik ontvangen van een zorgverlener uit het ziekenhuis. Ik vind het gerechtvaardigd. Uiteindelijk kiest de Nederlander voor zichzelf - kijk naar het hamstergedrag. Hypocriet zijn we allemaal. En, waarom er wordt gehamsterd? Ik denk dat Nederlanders vooral stress-eters zijn. Het eten moet komt er als ontlasting weer uit, vandaar de run op wc papier. 

Rutte noemde een bepaalde groep Nederlanders asociaal doordat zij bij de geringste zonnestralen massaal eropuit trokken en de maatregelen achter zich lieten. 'Asociaal' vind ik misschien wel een te zwakke uitdrukking. Samen met de hamsterende groep Nederlanders en anonieme gebruikers op Twitter die vanuit politiek oogpunt de aanval openen op alles en iedereen over hetgeen wat hun niet zint en over hoe de overheid met het virus omgaat - daar is maar één juiste omschrijving voor. De incapabele Nederlander met de slogan 'is niks, was niks en wordt niks'.

Een siësta tot 6 april en wie weet nog langer dan deze datum, 'corona-vakantie'. Ben ik eindelijk van mijn gezondheidsklachten af waar ik drie maanden lang mee kampte, gaat het land half op slot. Reden voor mij om -waar mogelijk- af en toe naar buiten te gaan waarbij ik tegemoetkomende personen natuurlijk vermijd: ik zie het niet zitten om nog langer dan deze drie maanden de witte muren om mij heen te zien en mij te verplichten tot 'binnenblijven'. Ik snap nu immers ook dondersgoed hoe eenzame ouderen zich moeten voelen. Mocht er een lockdown komen, dán pas ben ik verplicht om thuis te blijven. Niet wanneer ik geen gezondheidsklachten heb of griepverschijnselen vertoon. Conform de richtlijnen vanuit de overheid. Voor nu blijf ik af en toe lekker naar buiten gaan waarbij ik ook gelijk de boodschappen doe. Twee in één.

Bert en Ernie zongen het ooit al: maak er wat van, als je ontevreden bent: doe er dan wat 'an. Binnenshuis kun je zóveel doen, pak desnoods de bordspellen uit de kast of ga online yahtzee doen. Een ommetje maken is leuk, maar geen noodzaak. Door een raam open te zetten krijg je immers ook frisse lucht. 


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

30-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit columns