Tip — deze week 12 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Energiedrankjes als Red Bull of Rockstar Energy Drink zijn ongekend populair onder jongeren, maar uit recent onderzoek blijkt dat bij overmatig gebruik hartkloppingen, concentratieproblemen en zelfs hersenbeschadiging kunnen optreden. Op verschillende scholen geldt zelfs al een verbod op de drankjes.

Onderzoek onder scholen

Uit onderzoek van het RTL Nieuws bleek dat 140 scholen in Nederland energiedrankjes hebben verboden en 40 scholen in Nederland overwegen om energiedrankjes te verbieden.

Almeerse scholen

Op Groenhorst Almere worden er geen energiedrankjes verkocht in de kantine en wordt er momenteel gewerkt aan het plan 'de gezonde school' waar energiedrankjes niet in thuis horen dus worden verboden. De effecten waar energiedrankjes voor zorgen, ziet de school wel in de klassen maar er is niet gemeten of dit ook daadwerkelijk lijdt tot slechtere prestaties onder de leerlingen. Ook op Trinitas Gymnasium worden er geen energiedrankjes verkocht maar wanneer de conciërge ziet dat een leerling energiedrankjes nuttigt, worden de leerlingen daar op aangesproken. Op het Oostvaarders College, Buitenhout College en Montessori Lyceum Flevoland is de verkoop van energiedrankjes binnen de school sinds een paar jaar verboden. "Het is algemeen bekend dat de drankjes ongezond zijn en een ongunstige uitwerking op kinderen kunnen hebben, vandaar dat deze in de schoolkantines preventief niet verkocht worden.", aldus Kitty Kil, communicatiemedewerker van OVC, BHC en MLF. De 3 bovengenoemde scholen geven een voorlichting aan de leerlingen over energiedrankjes om hen ervan te overtuigen dat de energiedrankjes boordevol suiker zitten en dat leerlingen die daar gevoelig voor zijn, door het nuttigen van de drank nog onrustiger kunnen worden. Drie weken geleden heeft de schoolleiding van het Oostvaarders College alle ouders/verzorgers een brief verzonden, met daarin het verzoek erop te letten dat de leerlingen van huis uit geen energiedrankjes mee naar school nemen. Echnaton staat voor sportiviteit en gezondheid, daar speelt gezonde voeding een rol in en verkoopt dus enkel gezonde producten in de kantine. Vanmiddag zijn de watermachines op het Echnaton gelanceerd zodat leerlingen door de hele school gratis water kunnen tappen. "We zien op het Echnaton weinig energiedrankjes voorbijkomen. Echnaton verbiedt ze niet, want dat leidt niet tot verminderd gebruik. Als leerlingen willen, kunnen ze het elders drinken. Wel 'voeden we de leerlingen op' via gezonde voedingslessen en tijdens mentorlessen. Daarnaast spreken wij de leerlingen gericht aan wanneer ze met een energiedrankje lopen, dat doen wij ook wanneer zij bijvoorbeeld ongezonde producten als chips eten", aldus Ritchie Brouwer, communicatiemedewerker van Echnaton.

Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit overige