Tip — deze week 10 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Almeerse basisscholen deden vandaag massaal mee aan de actie 'Wij trekken aan de bel', een actie van het Liliane Fonds waarbij aandacht wordt gevraagd voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Voor elke school in Nederland die meedeed aan ‘Wij trekken aan de bel’ kan straks één kind in Afrika naar school. Bijvoorbeeld in Burkina Faso, een van de armste landen ter wereld. In de plaats Bobo Dioulasso is een school voor kinderen die blind of slechtziend zijn. Die school is speciaal voor hen gebouwd en gerenoveerd. En de onderwijzers weten goed hoe zij les moeten geven aan kinderen met een visuele beperking.

Millenniumdoel

In 2000 spraken Nederland en 188 andere VN-lidstaten af, dat in 2015 alle kinderen onderwijs moeten kunnen volgen: millenniumdoel 2. En afspraken moet je nakomen. In Nederland is het normaal dat kinderen naar school gaan. In ontwikkelingslanden is dat anders. Want wereldwijd zien meer dan 20 miljoen kinderen met een handicap nooit een klaslokaal van binnen. Ze kunnen er niet in of worden geweigerd. Ouders schamen zich voor hun kind of hebben geen geld voor school. Het Liliane Fonds is ervan overtuigd dat naar school gaan een basisrecht is voor ieder kind. In 2013 konden ruim 40.000 kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden met hulp van het Liliane Fonds naar school, naar een dagopvang of een training volgen.

torteltuin2Almere

In Almere deden de volgende 23 scholen mee aan de actie: OBS het Meesterwerk, Olivijn, De Strengerd, Digitalis Basisschool, PCV De Ark, PCBS de Lichtboei, OBS De Kameleon, De Ontdekking, De Optimist, De Ichthus, OBS De Compositie, De Tjasker, RKBS 't Zonnewiel, PCB Het Kompas, OBS De Heliotroop, OBS de Torteltuin, OBS Aurora, Dance for you-D4U, SBO De Klimop, SBO De Bongerd, IKC De Delta, SBO Aventurijn en CBS De Kraanvogel. Bij OBS de Torteltuin deden er 165 kinderen mee aan de actie: "We vinden het belangrijk dat ook gehandicapte kinderen naar school kunnen. De Torteltuin is een school waar naast de reguliere groepen 1 t/m 8 ook twee groepen ‘zeer moeilijk lerende’ kinderen welkom zijn en les krijgen.  Dat maakt de betrokkenheid bij dit soort projecten altijd nog groter. We zien dagelijks hoe belangrijk het is dat álle kinderen naar school kunnen en goed onderwijs krijgen.", aldus Hans Naderman, directeur van OBS de Torteltuin.

Wij trekken aan de bel

Met de actie ‘Wij trekken aan de bel’ wil het Liliane Fonds kinderen, ouders en docenten bewust maken van de achterstandssituatie van kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Daarom roept het Liliane Fonds alle basisscholen op om op 13 maart met alle mogelijke toeters en bellen één minuut herrie te maken op het schoolplein. Vorig jaar trokken er in totaal 88.125 kinderen van basisscholen uit heel Nederland aan de bel.

Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit overige