Op meerdere basisscholen in Almere zijn zonder toestemming kledingcontainers geplaatst onder het mom van inzameling voor het goede doel. Uit onderzoek van het televisieprogramma Radar blijkt echter dat de betrokken goede doelen niets weten van deze acties – en dat zij er nauwelijks of helemaal geen geld van hebben ontvangen.

De containers werden neergezet door een ondernemer die beweert in te zamelen voor onder meer de Stichting Kleding Helpende Handen. Volgens die stichting zou de kleding terechtkomen bij Nederlandse gezinnen in financiële nood. In werkelijkheid gebeurde dat niet. Ook andere bekende namen zoals de Linda Foundation, de Voedselbank en kringloopwinkels werden gebruikt om het initiatief betrouwbaar te laten lijken.

In sommige gevallen ontvingen die organisaties een eenmalige, minimale donatie, maar van een structurele samenwerking is geen sprake geweest.

Geen toestemming, geen vergunning

Niet alle scholen waren op de hoogte van de achtergrond van de actie. Op sommige scholen werden ouders via nieuwsbrieven opgeroepen kleding te doneren, in de veronderstelling dat dit ten goede zou komen aan kwetsbare gezinnen. In meerdere gevallen bleek er echter geen toestemming gevraagd te zijn voor het plaatsen van de bakken. Een school heeft inmiddels de gemeente gevraagd de bakken te laten verwijderen. Voor de containers is nooit een vergunning afgegeven.

Volgens de gemeente heeft het bedrijf de opbrengsten vaak al binnen tegen de tijd dat handhaving ingrijpt. Daarna verschuift de ondernemer zijn aandacht naar andere scholen elders in het land.

Kleding eindigt in Afrika en het Midden-Oosten

Radar wist met verborgen onderzoek kleding uit de bakken te volgen. Die bleek uiteindelijk terecht te komen in landen als Congo en de Verenigde Arabische Emiraten, waar het met winst werd doorverkocht.

Achter de zogenaamde stichting blijkt een eenmanszaak in Beverwijk te zitten, zonder ANBI-status, zonder KvK-registratie als goed doel, en zonder enige transparantie over de geldstromen. Maandag confronteert het tv-programma de ondernemer met zijn werkwijze.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

30-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen en tevens beluister je hieronder mijn single 'De Muur (Frikandel).

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.