🎵 Muziektip! -- beluister de eerste single 'De Muur (Frikandel)' door Max Joling via Spotify door naar onder te scrollen.

Misschien herken je het wel: je hebt als ondernemer een klus afgerond en de klant geeft aan dat hij zeer tevreden is. Je hebt je best gedaan op deze opdracht, en nu is het tijd om te factureren. Ondanks dat je een betalingstermijn van 30 dagen hanteert, heb je na het verstrijken van deze termijn nog steeds geen geld ontvangen.

De klant geeft aan dat hij nog wat extra tijd nodig heeft, maar die tijd heb jij eigenlijk niet. Je wilt de klant niet onder druk zetten, want wellicht kun je in de toekomst vaker samenwerken. Wat moet je nu doen? Wij laten je zien wat de opties zijn. 

Laat de klant weten dat de wettelijke betaaltermijn verlopen is

Als een klant na dertig dagen nog niet betaald heeft, houdt deze zich niet aan de wettelijke betaaltermijn. Laat je klant daarom gelijk weten dat de betaaltermijn verlopen is. Dit kun je doen door een vriendelijk mailtje te sturen waarin je de klant vriendelijk verzoekt om zo snel mogelijk te betalen. Wil je meer druk op de ketel zetten, noem dan alvast dat wanneer de klant niet binnen twee weken betaalt, je genoodzaakt bent om het totaalbedrag te verhogen. Dat is namelijk je recht en we raden je aan om dit zeker te doen.

Vaak schrikt een klant hiervan en wordt het geld alsnog snel overgemaakt. Mocht ook de verhoging van het totaalbedrag niet werken, dan kun je uiteindelijk een incassobureau inschakelen. Deze kan zorgen dat de klant alsnog betaalt. De klant draait op voor de kosten die het incassobureau rekent. Wil je dit alles voorkomen? Dan kun je ook aan factoring gaan doen. 

Met factoring krijg je je geld gelijk

Heb je geen zin om dertig dagen te wachten op je geld, dan kun je ook gebruikmaken van MKB factoring. Hierbij stuur je je facturen niet naar de klant, maar naar een tussenpartij. Deze tussenpartij betaalt het gefactureerde bedrag gelijk aan je uit. Het voordeel hiervan is dat je nooit meer op je geld hoeft te wachten.

Dat kan je bedrijf net even dat extra zetje geven dat je bedrijf nodig had. Mocht de klant na dertig dagen niet betaald hebben, dan zorgt het factoringbedrijf voor de afhandeling. Jij kunt je hierdoor blijven richten op je werk en je hoeft geen tijd en energie te steken in niet-betalende opdrachtgevers. Het factoringbedrijf houdt een klein percentage van je totaalbedrag in. Je kunt deze kosten uiteindelijk aftrekken van je belasting. 

Je kunt ook zo nu en dan van factoring gebruikmaken

Heb je soms wel gelijk geld nodig, maar soms ook niet? Dan kun je ook incidenteel gebruikmaken van factoring. Dit heet American factoring. Je stuurt dan alleen de facturen naar het factoringbedrijf die je gelijk wilt laten uitbetalen. Ook hier rekent de tussenpartij een klein percentage van het totaalbedrag. Ontdek de mogelijkheden en bekijk welk kantoor het beste bij jou past. Zo hoef je nooit meer achter je geld aan te zitten. 


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

30-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen en tevens beluister je hieronder mijn single 'De Muur (Frikandel).

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.