🎵 Muziektip! -- beluister de eerste single 'De Muur (Frikandel)' door Max Joling via Spotify door naar onder te scrollen.

De mentale gezondheid van jongvolwassenen in Flevoland blijft zorgwekkend. Hoewel er lichte verbeteringen zijn ten opzichte van eerdere jaren, is er nog veel ruimte voor verbetering.

Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024, een grootschalig onderzoek uitgevoerd door de GGD onder meer dan 3700 jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar.

Mentale gezondheid onder druk

Uit het onderzoek blijkt dat slechts de helft van de jongvolwassenen in Flevoland hun mentale gezondheid als goed tot zeer goed ervaart. Daarentegen beoordeelt 15 procent hun mentale welzijn als slecht tot zeer slecht. Volgens de GGD sluit dit deels aan bij de dynamische levensfase waarin jongvolwassenen zich bevinden, maar wijst het ook op een groeiende zorgbehoefte.

"Lange wachtlijsten in de zorg maken het lastig om deze groep op tijd te helpen," aldus de GGD. Jongvolwassenen lopen hierdoor het risico dat hun problemen escaleren voordat ze ondersteuning ontvangen.

Weinig vertrouwen en financiële zorgen

Naast de mentale uitdagingen hebben jongvolwassenen in Flevoland weinig vertrouwen in hun eigen toekomst. Minder dan de helft zegt vertrouwen te hebben in wat de toekomst hen zal brengen, terwijl 18 procent hier zelfs weinig tot geen vertrouwen in heeft. Dit percentage ligt hoger dan het landelijke gemiddelde van 15 procent.

Daarnaast maken veel jongvolwassenen zich zorgen over maatschappelijke thema's zoals de woningmarkt en stijgende prijzen. Meer dan een kwart geeft aan moeite te hebben om rond te komen.

Lichte verbeteringen zichtbaar

Hoewel de resultaten zorgwekkend blijven, zijn er ook positieve ontwikkelingen. Het percentage jongvolwassenen dat zich vaak beperkt voelt door psychische klachten is gedaald van 24 procent in 2022 naar 19 procent in 2024. Ook is er een lichte stijging in tevredenheid over het eigen leven en een afname van gevoelens van eenzaamheid. Deze verbeteringen zijn echter nog niet op het niveau van 2021.

Simone Kukenheim, Directeur Publieke Gezondheid bij GGD Flevoland, benadrukt het belang van preventie: "Wanneer we jonge mensen helpen om mentaal veerkrachtig te zijn, voorkomen we zwaardere problemen en een grotere zorgvraag in de toekomst."

Het belang van praten over mentale gezondheid

Uit verdiepende interviews met jongvolwassenen blijkt dat praten over mentale gezondheid een belangrijke sleutel is. Ze geven aan dat het helpt om erkenning en herkenning te ervaren en oplossingen te vinden. Jongvolwassenen voelen zich gesteund als iemand naar hen luistert en meedenkt.

De GGD roept daarom op om mentale gezondheid bespreekbaar te maken, zowel in persoonlijke kringen als op beleidsniveau. Het investeren in preventie en snelle ondersteuning kan een wereld van verschil maken voor deze kwetsbare groep.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

30-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen en tevens beluister je hieronder mijn single 'De Muur (Frikandel).

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.