Tip — deze week 15 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Verbouwen kan een spannend project zijn, vooral als je je huis naar eigen smaak wilt aanpassen. Van een nieuwe keuken tot een uitbouw, het is vaak een flinke investering. Maar wat als er tijdens het verbouwen iets misgaat?

Stel je voor dat je per ongeluk een waterleiding raakt of dat een omvallende ladder schade veroorzaakt aan je vloer. De vraag is dan: wordt dit soort schade gedekt door je verzekering?

Welke schade wordt gedekt?

Wanneer je gaat verbouwen is het belangrijk om te weten welke schade wordt gedekt door je verzekering. Een opstalverzekering dekt in de meeste gevallen schade aan de woning zelf, zoals bijvoorbeeld muren, vloeren en leidingen. Een inboedelverzekering daarentegen dekt de losse spullen in je huis, zoals meubels en apparatuur.

Bij Allianz Direct kun je bijvoorbeeld een uitgebreide opstalverzekering afsluiten die schade aan je woning dekt, inclusief die tijdens verbouwingen. Schade door ongelukken, zoals het per ongeluk doorboren van een waterleiding of het omstoten van een muur, kan dan onder de dekking vallen. Echter bieden niet alle verzekeringen dezelfde dekking, om deze reden is het dus verstandig om te kijken wat jouw verzekering precies dekt.

Wanneer ben je niet goed verzekerd?

Er zijn situaties waarin je misschien niet goed verzekerd bent. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je huis tijdelijk leegstaat vanwege een verbouwing of als belangrijke onderdelen zoals daken of ramen ontbreken, waardoor je woning niet meer goed is afgesloten. Vergeet niet dat je je verzekeraar binnen 30 dagen na de start van de verbouwing moet informeren, anders vervalt de dekking voor schade die daarna optreedt.

In zulke gevallen ben je enkel verzekerd voor schade door brand, ontploffing, bliksem, storm en hagel. Let op: schade door inbraak of vandalisme wordt alleen vergoed als er duidelijke sporen van braak zijn.

Wat als de verbouwing wordt uitgevoerd door een aannemer?

Als je een aannemer inhuurt voor de verbouwing, is de situatie anders. In dat geval is de aannemer verantwoordelijk voor eventuele schade die tijdens de werkzaamheden worden veroorzaakt. Aannemers zijn vaak verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die deze schade dekt. Het is altijd verstandig om dit van tevoren te bespreken, zodat je zeker weet dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan als er iets misgaat.

Verzekerd tijdens een grote renovatie?

Bij een grotere verbouwing of renovatie zijn er aanvullende verzekeringen die je kunt overwegen, zoals een CAR-verzekering. Deze verzekering dekt specifieke risico’s tijdens een verbouwing, zowel voor jezelf als voor de aannemer. Bij verbouwingen waarbij de kans op schade groot is, kan dit een slimme investering zijn. Met de juiste verzekering ben je beschermd tegen onverwachte kosten en kun je met een gerust hart je droomhuis realiseren.

Wil je meer weten over welke schade gedekt wordt tijdens het verbouwen? Neem een kijkje tussen de verzekeringen voor uitgebreide informatie over hun opstal- en inboedelverzekeringen.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.