Tip — deze week 15 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Nederland is een echt fietsland en dat is de afgelopen jaren door de opmars van de elektrische fiets natuurlijk alleen nog maar meer geworden. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat er steeds meer ongelukken gebeuren. Wat we vaak zien, is dat dit met name te maken heeft met het over het hoofd zien van medeweggebruikers is.

Om ervoor te zorgen dat dit aantal flink daalt, is het belangrijk om extra goed op te letten op het moment dat je als fietser bij een oversteekplaats staat om over te steken, maar ook om als auto goed te kijken wat er om je heen gebeurt. Wat daarnaast natuurlijk ook belangrijk is, is om er als fietser voor te zorgen dat je goed zichtbaar bent. Juist dit laatste is iets waar we het graag met je over willen hebben. 

Kies de juiste kleding

We gaan het uiteraard straks nog even hebben over de verlichting op de fiets, maar omdat dit bij de meeste nieuwe fietsen wel in orde is, is het goed om net even wat verder te kijken dan alleen dat. Het dragen van de juiste kleding kan er namelijk ook voor zorgen dat je beter zichtbaar bent. Zo kan het dragen van felgekleurde dames regenjas ervoor zorgen dat je ineens veel beter te zien bent, dan wanneer je een donkere winterjas draagt.

Kies voor kleding met reflecterende details, vooral als je regelmatig in het donker fietst. Denk aan fluorescerende shirts, jassen en broeken die ervoor zorgen dat je opvalt, zelfs bij weinig licht. We beseffen ons namelijk vaak niet hoe belangrijk dit is en ook hoe dit ervoor kan zorgen dat medeweggebruikers je veel beter kunnen zien. Vooral wanneer je regelmatig zelf in de auto zit zal je merken dat dit een enorm verschil is.

Gebruik goede verlichting

Natuurlijk kunnen we deze niet vergeten! Zoals al eerder aangegeven, is goede verlichting de basis en is dit vaak wel in orde. Toch zien we dat vooral bij de wat oudere fietsen en bij jongeren dit niet altijd het geval is. Je kunt je wel voorstellen dat het kopen van regenjassen die reflecteren een goede aanvulling zijn, maar dan moet je er ook voor zorgen dat je verlichting het goed doet.

Zorg ervoor dat je fiets voorzien is van heldere voor- en achterlichten, vooral als je regelmatig in het donker of bij slecht weer fietst. Daarnaast kun je overwegen om extra verlichting toe te voegen, zoals wielverlichting of een helder achterlicht dat opvalt bij remmen.

Reflectoren en accessoires

Naast verlichting kunnen reflectoren en andere accessoires je zichtbaarheid op de weg vergroten. Denk aan reflecterende strips op je wielen, pedalen en kleding. Daarnaast zijn er diverse accessoires beschikbaar, zoals reflecterende arm- en beenbanden, die je nog beter zichtbaar maken voor andere weggebruikers.

Vaak is het maar een kleine moeite om deze extra voorzorgsmaatregelen te treffen, maar kan het er wel voor zorgen dat je een stuk beter zichtbaar bent. Stel je eens voor dat je zoon of dochter langs een achteraf weg in het donker moet fietsen, dan is het wel prettig dat een auto die achter ze rijdt, ze al op een flinke afstand kan zien.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.