Tip — deze week 12 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Facturen versturen is een dagelijkse klus voor elke freelancer of ondernemer. Maar wat als je klanten niet direct betalen? Dat is waar factuur verkopen om de hoek komt kijken. Het kan je cashflow verbeteren zonder dat je hoeft te wachten op trage betalingen.

Maar wat houdt factuur verkopen precies in en is het iets voor jou? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wat is een factuur verkopen?

Factuur verkopen is eigenlijk heel simpel. In plaats van te wachten tot je klant betaalt, verkoop je je factuur aan een derde partij. Die partij betaalt je meestal direct een groot deel van het factuurbedrag uit. Denk maar aan een percentage tussen de 1,5% en 5% als factor fee. 

Dat is vooral fijn als je zelf ook uitgaven hebt die je op tijd moet betalen. Zo hoef je nooit meer te wachten op je geld en weet je zeker dat jij je vaste lasten aan het einde van de maand kan betalen. 

Waarom factoring?

Factoring is een handige manier om snel over je geld te beschikken. Als ondernemer wil je namelijk kunnen rekenen op een stabiele cashflow.  

Daar kan factoring je bij helpen. Ze nemen de facturen van je over en ook al betaalt de klant laat, dan krijg jij nog steeds het geld gewoon op je rekening. Ze nemen zelfs het hele risico van de factuur over. Na het verkopen van jouw factuur is er voor jou dus geen risico meer. 

Voor wie is factoring geschikt?

Factoring klinkt heel goed, maar is niet voor iedereen een uitkomst. Als je veel facturen verstuurt en je moet lang wachten op je geld, dan kan factoring zeker interessant zijn. Vooral als je nog niet zo een groot bedrijf bent, heb je vaak geen buffer om deze wachttijden op te vangen. 

Heb je te maken met klanten die altijd op tijd betalen? Dan is het misschien niet nodig. Maar als je het gevoel hebt dat je vaak achter je geld aan moet, of als je simpelweg niet wilt wachten tot een klant eindelijk betaalt, dan is factoring een goede optie. Het geeft je de vrijheid om direct over je geld te beschikken, zonder gedoe.

Wel of geen factoring?

Of je wel of geen factoring moet gebruiken, hangt helemaal af van je situatie en je wensen. Als je merkt dat je vaak te maken hebt met late betalingen en je daardoor je eigen rekeningen moeilijk kunt betalen, kan factoring een slimme oplossing zijn. Het biedt je zekerheid en rust. Je hoeft niet langer te wachten op je geld en kun je volledig richten op je werk.

Betalen je klanten wel altijd netjes op tijd? Heb je een stabiele cashflow? Dan heb je factoring waarschijnlijk niet nodig. Maar voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met factoring is het wel belangrijk om altijd goed te kijken naar wat het je gaat kosten.  Zo kun je met vertrouwen de juiste keuze maken voor jouw bedrijf.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.