Een legionella-uitbraak in een gebouw kan grote gevolgen hebben voor de gebruikers ervan. Zo kunnen mensen er ernstig ziek door worden. In het ergste geval kan iemand zelfs overlijden door een legionellabesmetting.

Reden genoeg om een uitbraak binnen jouw gebouw in Leek te voorkomen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In deze tekst helpen wij je op weg.

Laat geregeld onderhoud uitvoeren

Koeltorens, airconditioning-systemen en andere waterinstallaties moeten geregeld onderhouden worden. Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Zonde, want geen of weinig onderhoud vergroot de kans op een legionella-uitbraak. Laat daarom regelmatig onderhoud uitvoeren aan alle waterinstallaties. Dit is vooral van belang op plekken waar water langere tijd stilstaat in de leidingen of de kans krijgt om op te warmen.

Focus je niet alleen tot de installatie(s) zelf, maar laat ook een keerklepcontrole uitvoeren. Je weet zo zeker dat de keerkleppen nog goed werken, waardoor verontreinigd water niet terug kan stromen in de installatie.

Zorg voor een waterbeheersplan

De ene waterinstallatie is gevoeliger voor legionella dan de andere. Daarom kun je eigenlijk niet om een waterbeheersplan heen. Zo’n plan bestaat onder meer uit een legionella risicoanalyse. Hier schakel je een gespecialiseerd bedrijf voor in.

Dankzij zo’n analyse weet je binnen de kortste keren wat de zwakke plekken binnen je waterinstallatie(s) zijn. Als eigenaar van een gebouw in Leek is het vaak wettelijk verplicht om een legionella risicoanalyse uit te laten voeren.

Houd de watertemperatuur op peil

Legionella ontwikkelt zich sneller als de temperatuur van het water tussen de 20 en 60 graden ligt. Zorg daarom dat de watertemperatuur op peil blijft. Voor warmwaterinstallaties is het verstandig om de temperatuur op minimaal 60 graden te houden.

Dit is voor de legionellabacterie te warm om zich te ontwikkelen. Bij koudwaterinstallaties is een maximale temperatuur van 20 graden aan te raden. Legionella ontwikkelt zich dan namelijk niet.

Spoel leidingen door

Niet alle waterpunten in een gebouw worden even vaak gebruikt. Als er punten zijn die niet of nauwelijks gebruikt worden, staat het water hier lange tijd stil. Legionella krijgt dan de kans om zich te ontwikkelen. Dit voorkom je door alle leidingen regelmatig door te spoelen.

Doe dit bij voorkeur met water warmer dan 60 graden, zodat de bacterie ook daadwerkelijk uit de leidingen verdwijnt. Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, breng je alle waterpunten in kaart. 

Test waterinstallaties

Laat je jaarlijks onderhoud uitvoeren aan je waterinstallatie(s)? Dan verwacht je misschien dat er geen legionella kan ontstaan. Helaas is dit nog steeds mogelijk. Reden genoeg om het water in de installatie(s) ook regelmatig te testen. Dankzij zo’n test weet je binnen een mum van tijd of er legionella aanwezig is in het water of niet. Besteed de tests altijd uit aan een legionella-specialist.

Beperk je overigens niet alleen tot het testen, maar houd de resultaten ook bij in een logboek. Dit geldt net zo goed voor onderhoudsbeurten. Mocht je ooit een inspectie krijgen, dan kun je laten zien wat je allemaal gedaan hebt om een legionella-uitbraak te voorkomen.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.