Tip — deze week 12 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Op een bouwplaats moet veiligheid voorop staan, want iedereen wil na een werkdag natuurlijk weer veilig naar huis. Gelukkig kun je maatregelen treffen om veilig te werken. Deze maatregelen zijn niet alleen van toepassing op de apparatuur die gebruikt wordt, maar ook op persoonlijke beschermingsmiddelen.

Op een bouwplaats kun je op verschillende manieren risico lopen, zoals door vallende objecten, scherpe gereedschappen en machines. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn daarom heel belangrijk. De bouwhelm is een van de bekendste PBM's. 

Door het dragen van een bouwhelm ben je beschermd tegen hoofdletsel door vallende objecten of andere ongelukken. Draag een bouwhelm van goede kwaliteit die aan alle veiligheidseisen voldoet. Er zijn ook nog veel andere PBM's die je op de bouwplaats kunt gebruiken, zoals veiligheidsschoenen die je voeten tegen zware objecten beschermen. 

Werkinstructies en veiligheidstrainingen

Niet alleen het dragen van de juiste PBM is belangrijk om veilig te werken, je moet ook de juiste werkinstructies volgen. Voor je begint aan een taak is het belangrijk dat je weet hoe de apparatuur gebruikt moet worden. Vaak gebeuren ongelukken doordat mensen niet goed van de werking van machines op de hoogte zijn. Daarom is het belangrijk om veiligheidstrainingen te volgen.

Tijdens zo’n training leer je hoe je veilig werkt en wat je moet doen in geval van nood. Je krijgt ook uitleg over de gevaren die er zijn op een bouwplaats en hoe je deze vermijdt. Hierdoor ben je goed op de hoogte van de laatste veiligheidsvoorschriften- en technieken. Voor de veiligheid van een bouwplaats is het ook belangrijk dat deze opgeruimd is. Over materialen die op de grond liggen kun je bijvoorbeeld struikelen, houd je werkplek dus netjes.

Berg materialen en gereedschap meteen op als je ze gebruikt hebt en zorg dat er geen obstakels in de weg liggen zodat je overal veilig kunt lopen. Ook afval ruim je het liefst meteen op. Bouwafval zoals verpakkingsmateriaal, hout en metaal is gevaarlijk als het blijft liggen. Hou je werkplek dus schoon en netjes, zodat de omgeving veilig is voor jou en voor je collega’s. 

Veiligheidsproducten aanschaffen bij de juiste leverancier

De juiste producten gebruiken is de basis van veilig werken. Of je nu veiligheidsschoenen, een bouwhelm of andere PBM’s nodig hebt, koop deze bij een betrouwbare leverancier. ARBO Winkel heeft een breed assortiment aan producten om het werk op de bouwplaats een stuk veiliger te maken.

Kies producten van goede kwaliteit, dan weet je zeker dat je op de bouwplaats goed beschermd bent. Al met al kunnen we dus stellen dat veilig werken op een bouwplaats behoorlijk belangrijk is. Je kunt gelukkig de kans op ongelukken flink verkleinen door de juiste beschermingsmiddelen te dragen, de werkinstructies goed op te volgen en je werkplek netjes en opgeruimd te houden.

Als je dan ook nog de juiste producten gebruikt en zorgt dat je van de laatste veiligheidsvoorschriften op de hoogte bent, dan ben je een heel eind op weg op het gebied van veiligheid op de bouwplaats.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.