Tip — deze week 21 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Wil je als zelfstandig vrachtwagenchauffeur aan de slag gaan? Dan moet jij je eigen vrachtwagen kopen. Als je er eentje gevonden hebt, mag je er niet direct de weg mee op. Voor zakelijke auto’s geldt – net als voor personenauto’s – namelijk een verplichting om een verzekering af te sluiten.

Wie nog niet eerder een vrachtwagen verzekerd heeft, weet misschien niet hoe hij dit aanpakt. Daarom helpen wij je op weg. In deze tekst zetten wij 3 manieren om je vrachtwagen te verzekeren op een rijtje.

1) Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

De Nederlandse wet schrijft voor dat een voertuig minimaal verzekerd moet zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Veroorzaak je met je vrachtwagen schade bij een ander? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een WA-verzekering hebt.

Naast schade aan personen wordt ook schade aan eigendommen van een ander vergoed door je verzekeraar. Als je vrachtwagen schade oploopt, heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te koppen als je het voertuig alleen verzekerd hebt voor de wettelijke aansprakelijkheid.

2) WA+

Ondanks dat een WA-verzekering in principe voldoende is, nemen veel ondernemers in Almere hier geen genoegen mee. Dit komt vooral doordat een verzekeraar geen geld uitkeert bij schade aan je vrachtwagen. Wil je dit wel? Dan kun je voor de dekking WA + Beperkt Casco kiezen, ook wel WA+ genoemd.

Naast schade die je aan (spullen van) een ander veroorzaakt dekt deze vrachtwagenverzekering ook specifieke schade aan je vrachtwagen. Je kunt bijvoorbeeld een claim indienen bij je verzekeraar als de schade veroorzaakt is door brand, storm, diefstal of een aanrijding met een loslopend dier.

3) Allrisk

Tot slot kun jij je vrachtwagen allrisk verzekeren. Deze dekking staat bij veel verzekeraars ook wel bekend als WA + Volledig Casco. Naast alle zaken die we hierboven al aanhaalden, ben je met deze dekking ook verzekerd voor alle schade aan je eigen vrachtwagen. Veroorzaak je een ongeluk en zit je truck hierdoor behoorlijk in de kreukels? Dan keert je verzekeraar geld uit om deze schade te vergoeden. 

Kies op basis van de leeftijd

Doordat er drie manieren zijn om je vrachtwagen te verzekeren, twijfel je misschien wat de beste optie is. Als je niet weet hoe jij je truck moet verzekeren, kan de leeftijd uitkomst bieden. Is je vrachtwagen maximaal 6 jaar oud? Dan is een allrisk verzekering de beste optie.

Voor vrachtwagens van 6 tot 10 jaar wordt vaak WA+ gekozen en voor trucks ouder dan 10 jaar meestal alleen een WA-verzekering. 

Aanvullende verzekeringen voor je vrachtwagen

Net als bij een Univé bestelautoverzekering kun je ook een vrachtwagenverzekering uitbreiden. Bij veel verzekeraars kun je kiezen voor aanvullende dekkingen als ‘inzittenden’, ‘rechtshulp verkeer’, ‘eigen vervoerverzekering’ en ‘nieuwwaarderegeling’.

Doordat je deze dekkingen afsluit als aanvulling op één van de drie basisdekkingen, is je vrachtwagen nog beter verzekerd. Besef je wel dat je vrachtwagenverzekering ook duurder wordt als je aanvullende dekkingen kiest. Benieuwd hoeveel je per maand betaalt? Op de site van veel verzekeraars vind je een tool om de premie van jouw vrachtwagenverzekeringen te berekenen.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente


Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 432