Tip — deze week 12 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Vattenfall mag een zonnepark bouwen naast de A6 bij Almere Buiten, nadat het college van B&W heeft besloten om de omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van het Zonnepark Trekweg A6. Het gaat om een zonnepark van 25 hectare, waaronder 5 hectare groenzone.

Het zonnepark met ongeveer 27.000 zonnepanelen komt te liggen op terrein van het Rijksvastgoedbedrijf tussen de Trekweg, de A6, de Buitenring en het Ibispad. De zonnepanelen zijn samen goed voor een verwachte opwek per jaar van 16,8 MWp. 
 
Annemarie Schouten, hoofd grootschalig zon in Nederland bij Vattenfall: “Het afgeven van de vergunning is altijd een belangrijke stap in een project. We zijn trots dat we dit subsidievrije zonnepark mogen gaan bouwen. Dit is een nieuwe fase in de Nederlandse markt voor zonne-energie en zo zetten we samen met het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Almere een nieuwe stap richting fossiele vrijheid.”  

Wethouder Alexander Sprong van gemeente Almere: “We zijn blij met dit initiatief. Het is weer een stap richting onze ambitie om de eerste energieneutrale grote stad te worden.”  

Locatie en ontwerp 

Het plangebied ligt tussen de A6 en de Trekweg. De west- en oostzijde van het plangebied worden begrensd door bestaande bospercelen. Ten noorden van de Trekweg loopt parallel de Lage Vaart. Op dit moment heeft het plangebied een lage ecologische waarde omdat het lange tijd deels in gebruik is geweest als gronddepot.

De komst van het zonnepark biedt volgens Vattenvall kansen: centraal in het ontwerp staan het versterken van de ecologische verbindingszone aan de Trekweg, borgen en bevorderen van de biodiversiteit en het zonnepark toegankelijk maken voor bezoekers.    

Boeren tussen de zonnepanelen 

Het park wordt niet alleen zonder subsidies gebouwd, maar heeft nog een ander opvallend kenmerk: een biologische boer uit de omgeving zal tussen de panelen het gras maaien en bewerken en de ambitie is om dat te gebruiken als voer voor zijn vee. Het zogeheten meervoudig ruimtegebruik wordt mogelijk gemaakt dankzij de panelen die met de zon meedraaien.

Verwacht wordt dat het gras beter groeit door de betere verdeling van licht en water in vergelijking met een niet-zonvolgend systeem.

Financiële participatie 

Vattenfall vindt het belangrijk dat de inwoners van Almere ook kunnen meeprofiteren van het zonnepark. Vattenfall gaat daarom voor dit park obligaties uitgeven. Deelnemers ontvangen dan een rendement uit de exploitatie van het zonnepark. Voor de start van de bouw worden de details en voorwaarden aan de geïnteresseerden kenbaar gemaakt.  

Nu de omgevingsvergunning is afgegeven, kan Vattenfall gaan beginnen met de aanbesteding voor de bouw. Naar verwachting is dit begin 2024 afgerond. In de herfst van 2024 moet de eerste schop de grond in gaan. De levering van de eerste stroom wordt medio 2025 verwacht. 


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.