Tip — deze week 16 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

In Flevoland wordt bijna 2 keer zo vaak een lening aangevraagd dan gemiddeld in Nederland, zo blijkt uit onderzoek door Independer. Volgens Independer gaat het vooral om gezinnen met kinderen die zich in de schulden steken: zij vormen bijna de helft (46%) van de aanvragen en willen dan gemiddeld 16.140 euro lenen.

De resultaten zijn op basis van tienduizenden leenaanvragen op het vergelijkingsplatform Independer.

Gezinnen lenen volgens het onderzoek in verhouding het vaakst voor een caravan, dan voor een verbouwing van een woning én op nummer drie staat het aanschaffen van een auto. Alleenstaanden willen dan in verhouding weer vaker geld lenen voor meubels of een nieuwe motor. In Flevoland wordt bijna 2 keer zo vaak een lening aangevraagd dan gemiddeld in Nederland.  

Bijna 4 op de 10 leenaanvragen is voor auto

Independer brengt sinds 1 januari 2021 de leendoelen en de gemiddelde hoogte van de leenaanvragen in kaart. Zo komt er een beeld naar voren wat de gemiddelde Nederlander leent en voor welk doel. Voor het eerste half jaar van 2023, is het gemiddelde leenbedrag nu 15.904 euro - dat is een stijging van 10% ten opzichte van 2022 en een stijging van 13% ten opzichte van 2021.

Het overgrote deel, 39%, gebruikt het geld om een auto te financieren. 20% sluit een lening af om de verbouwing van een woning te bekostigen. Ruim 18% van alle aanvragen wordt gedaan om extra financiële ruimte te creëren. Volgens het onderzoek zijn er wel verschillen in de verschillende doelgroepen zoals gezinnen, stellen (zonder kinderen) en alleenstaanden.

Stellen gaan voor luxere producten en alleenstaanden voor meubelen

Ook bij stellen (zonder kinderen) wordt er in verhouding het liefst een lening aangevraagd voor een caravan, dat percentage ligt zelfs 27% hoger ten opzichte van gemiddeld Nederland. Voor de tweede meest voorkomende reden, een recreatiewoning, is dat 25%, gevolgd door de keuze voor een boot met 22% hoger dan het gemiddelde.

Je zou dus kunnen concluderen dat stellen zich vaker in de schulden steken voor luxere producten zoals een bootje of een vakantiewoning dan gezinnen dat doen”, zegt Guido Rodenburg (leenexpert bij Independer). 

Artikel gaat hieronder verder

Bij alleenstaanden wordt ten opzichte van alle aanvragen juist weer vaker geleend voor meubelen, maar liefst 37% meer dan gemiddeld Nederland. Voor het aflossen van een restschuld is dat 31% en voor een motor 16% meer dan gemiddeld. Alleenstaanden lenen wel met gemiddeld 12.879 euro een lager bedrag dan gezinnen. Dat is een dikke 3.000 euro minder dan de 16.140 euro die gezinnen willen lenen. Stellen (zonder kinderen) willen met een bedrag van 16.631 euro net iets meer lenen.

Grote verschillen per provindie: Flevoland leent bijna 2 keer zo vaak

Ook zijn er verschillen te zien in het leengedrag per provincie: in Flevoland wordt bijna 2 keer zo vaak een lening aangevraagd dan gemiddeld in Nederland, vermoedelijk doordat het aandeel gezinnen 26% hoger is in vergelijking met andere leenaanvragers in Nederland.

Wel wijken de leendoelen in Flevoland af ten opzichte van gemiddeld in Nederland. Hier wordt het geld het vaakst gebruikt voor een auto, dan volgt verbouwing van een woning en daarna het aflossen van een andere lening. Flevolanders mogen dan vaker een leenaanvraag doen, het gemiddelde gewenste bedrag is niet het hoogste van ons land. 

Randstad leent meer, Groningen minder

Uit de berekeningen van Independer blijkt dat het gemiddelde gewenste leenbedrag in heel ons land 15.258 euro is, toch zijn er grote regionale verschillen: in Noord-Holland wilde men gemiddeld het hoogste bedrag lenen - 16.869 euro.

Ook in Utrecht (16.856 euro) en Flevoland (15.947 euro) werden flinke bedragen aangevraagd, leenexpert Guido Rodenburg daarover: ”Dit zijn ook de provincies met gemiddeld de hoogste inkomens. Natuurlijk wordt er naar het inkomen gekeken als je een bedrag wilt lenen. Maar vergeet niet dat er ook rekening wordt gehouden met de verwachte uitgaven. Vaak zijn de woonlasten in deze regio’s ook hoog, dat heeft dus ook weer invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen.”  

De drie provincies waar gemiddeld de laagste bedragen werden aangevraagd zijn Drenthe, Limburg en Groningen. In Groningen werd van alle provincies gemiddeld het laagste bedrag aangevraagd: 13.136 euro. 


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.