Tip — deze week 10 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Een overlijdensrisicoverzekering, je hebt er vast weleens van gehoord. Omdat deze verzekering niet verplicht is, heb je hem mogelijk niet afgesloten. Toch is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wel verstandig. Om jou het nut van deze verzekering in te laten zien, vertellen we je hier waarom je een ORV wilt en hoe het werkt.

Bovendien leggen we je kort uit hoe een overlijdensrisicoverzekering afsluiten in zijn werk gaat. Redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluitenWie een overlijdensrisicoverzekering afsluit, betaalt hier iedere maand premie voor. Dit is voor jou misschien een reden om een ORV links te laten liggen. Hier valt wat voor te zeggen, maar je moet je niet laten leiden door de kosten.

Een overlijdensrisicoverzekering heeft namelijk ook een groot aantal voordelen. Om jou hiervan te overtuigen, zetten we hier de redenen om een ORV af te sluiten op een rijtje.

Je biedt je nabestaanden financiële bescherming

Als je plotseling overlijdt, kunnen nabestaanden in de financiële problemen komen. Zo is je partner misschien niet in staat om alleen de huur of hypotheek te betalen. Dankzij een ORV is dit een stuk  aannemelijker. Met de eenmalige uitkering die je partner dan krijgt, kan hij/zij dergelijke kosten betalen. Hierdoor is verhuizen meestal niet nodig.

Je denkt aan de toekomst van je kinderen

Nabestaanden zijn niet verplicht om de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering te gebruiken voor de huur of hypotheek. Zij mogen er bijvoorbeeld ook de kosten van de studie van de kinderen mee betalen. Met een ORV kun je dus ook de basis leggen voor een goede toekomst van je kind(eren).

Je ervaart minder stress

Je houdt er misschien geen rekening mee dat je plotseling kunt overlijden, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Heeft dit je aan het denken gezet? Dan ervaar je misschien meer stress dan je lief is. Dit voorkom je door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je weet dan immers dat alles voor je nabestaanden goed geregeld is als je onverwachts overlijdt.

Zo werkt een ORV

Zie je inmiddels in waarom een ORV handig is? Dan sluit je deze verzekering waarschijnlijk niet direct af. Je wilt immers eerst antwoord op de vraag: ‘hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?’.

Als je deze verzekering afsluit en binnen de looptijd overlijdt, keert je verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan je nabestaanden. De hoogte van de uitkering hangt af van het verzekerde bedrag waar je bij het afsluiten van de verzekering voor gekozen hebt. Een verzekeraar keert overigens alleen geld uit als je binnen de looptijd van een ORV overlijdt. Ook voor de looptijd geldt dat je deze zelf kiest op het moment dat je deze verzekering afsluit.

Sluit een ORV af

Na het lezen van deze tekst is je mening over een overlijdensrisicoverzekering misschien veranderd. In dat geval besluit je misschien toch om deze verzekering af te sluiten. Hier hoef je de deur niet voor uit, want je kunt vandaag de dag online een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Voordat je een aanvraag indient, moet je weten dat er bij vrijwel iedere verzekeraar een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering nodig is. Maak je hier niet te druk om, want vaak is het een kwestie van een paar vragen beantwoorden. Alleen als je een hoog bedrag wilt verzekeren, kan het zijn dat een verzekeraar wil dat je een fysieke medische keuring ondergaat.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente