Ondanks het gure weer trok de protestmars van de Partij voor de Dieren en de SP afgelopen zaterdag tegen de bomenkap aan de Westerdreef ruim 70 deelnemers.

De organisatoren zijn tevreden: “Het is hier de eerste protestdemonstratie tegen het bomenkapbeleid, dat bij de Almeerders steeds meer op weerstand stuit. Ook is het de eerste keer dat onze partijen gezamenlijk een demonstratie georganiseerd hebben. Dat smaakt naar meer! De Westerdreef leeft, dat werd vandaag wel weer duidelijk tijdens onze bomenprotest", aldus de organisatie.

Vele bewoners van Almere Haven liepen met ons protest mee om hun stem te laten horen voor de iconische bomen aan De Westerdreef.

Lied over Westerdreef

De mars startte aan de Westerdreef en voerde naar de Markt in Haven, waar korte toespraken van Eibert Draisma (SP) en Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) werden afgewisseld door optredens van de Havenaar Nicolaas Scharn.

Voor de gelegenheid heeft de zanger-accordeonist een lied over de Westerdreef gemaakt, dat uit volle borst werd meegezongen. De tekst “Gemeentewees niet laf (maf), blijf van onze bomen af”, blijven nog lang doorklinken in het winkelcentrum, de woonwijken en het Uithofpark, waar de stoet doorheen trok.

"Gemeente onzorgvuldig"

Bewoonster Hanni van Maarschalkerwaart -als voorlichter van de RIJP (Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders) ruim 40 jaar geleden nauw betrokken bij de aanleg van Almere Haven- doet nog eens uit de doeken hoe zorgvuldig en uitgekiend het ontwerp en de groenaanleg toen geschiedde.

Dan irriteert het mij hoe onzorgvuldig de gemeente er nu mee omgaat! Ik vind het geweldig hoe jullie je inzetten voor het behoud van het groene raamwerk van de stad", aldus Van Maarschalkerwaart.

Gezonde bomen kappen

Jesse Luijendijk (fractievoorzitter Partij voor de Dieren Almere): “De gemeente wil 137 gezonde bomen kappen, bomen die we keihard nodig hebben in onze strijd tegen de klimaatverandering. Waanzin! Als die zogenaamde klimaatpartijen in de raad echt om het klimaat geven, dan stoppen we per direct met kappen.

Eibert Draisma (SP) wijst erop dat de bewonersactie de kaalslag heeft voorkomen.

Alle bomen staan nog. Ze doorstonden probleemloos ook de laatste drie stormen. En eveneens dankzij de bewonersactie gaat het nu niet meer over onbenulligheden als overlast van afvallendeblaadjes en pluisjes, maar alleen nog over de veiligheid. De Europese norm die de gemeente gebruikt, is voor de windbelasting van gebouwen. Voor bomen kunnen lagere normen gebruikt worden. Ook volgens de door de SP ingehuurde Wageningse boomexpert Kopinga. Die stelt bovendien dat de bomen bij hun verdere groei alleen maar veiliger worden", vertelt Draisma.

Volgens SP vormt de bomenkap een grote bedreiging voor het welzijn van inwoners en de natuur in Almere doordat de bomen zorgen voor leefbaarheid, gezondheid (luchtkwaliteit), biodiversiteit en klimaatbestendigheid (tegengaan van wateroverlast en hittestress).


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Sint & Piet Dwalen Af - Aflevering 3 (zaterdag 25 november 2023)

? DAAR ZIJN WE WEER! Met de derde aflevering. ? De stroom viel uit, maar het is toch gelukt om een uitzending te maken. VlogPiet is inmiddels onderweg naar Rotterdam. ? Dinsdag om 17.00 uur zie je aflevering #VIER! ?

Geplaatst door Sint & Piet Dwalen Af op Zaterdag 25 november 2023

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.