1

Langer licht, zonnige dagen: politie krijgt weer meer meldingen van woninginbraken

112

Het is een terugkomend fenomeen: met de zomermaanden in het vooruitzicht krijgt de politie meer meldingen van insluipingen en inbraken in woningen.

"Het is nu nog redelijk rustig, maar als het mooie weer aanhoudt dan zetten mensen vaker hun ramen en deuren open en wordt het dieven wel erg gemakkelijk gemaakt om ergens binnen te komen", zegt Adri van der Zande, rechercheur bij de politie. Hij en zijn collega's krijgen er elke zomer wel mee te maken. "Wij zijn er in deze periode dus extra alert op."

Volgens Van der Zande kunnen mensen zelf ook het nodige doen om inbrekers buiten de deur te houden. "Het is verleidelijk om met warm weer de hele dag het bovenraampje open te houden. Maar doe het dicht als je weg gaat. Ook wanneer het raam aan de achterkant van de woning zit. Vanuit de achtertuin of een balkon kunnen dieven ook zo naar binnen. En plak geen briefjes op de deur met de tekst 'ik ben zo terug' of 'afgeven bij de buren'."

Kostbare apparatuur

Zeker nu mensen gewend zijn aan het thuiswerken, ziet Van der Zande dat veel werkplekken zijn ingericht in de buurt van ramen en deuren.

"Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht. Vaak hoeven dieven dan niet eens meer binnen te komen en kunnen ze er van buitenaf al bij. Sluit die ramen en deuren dus goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur altijd op slot."

Telefoonnummers

Wanneer er wordt vermoedt dat daders na een inbraak nog in de buurt zijn, wordt geadviseerd om het alarmnummer (112) te bellen. Bij aangifte kan het landelijke nummer 0900-8844 gebeld worden waarbij agenten thuis langskomen om de aangifte op te nemen en om een sporenonderzoek te verrichten.

"Ruim de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons", sluit Van der Zande af.


Tip: Nederland is aan het eind van de coronamaatregelen! - Toe aan een vakantie door Corendon of trek je er op uit in eigen land en kun je een overnachting bij Fletcher Hotels goed gebruiken?


Reacties (4)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier
* Reacties kunnen mogelijk geautomatiseerd gefilterd zijn. Zo worden reacties bestaande uit alleen maar tags en reacties korter dan drie woorden verborgen. Reacties die niet voldoen aan de huisregels worden verborgen.

Meer artikelen in 112


Weer

Weer in Almere

Zaterdag 19 juni 2021

16.3 °C

Geheel bewolkt, temperatuur voelt aan als 12,7 °C. - meer weer »

Za

16 - 21 °

Zo

15 - 21 °

Ma

13 - 14 °

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.

Booking.com
Adverteer hier al vanaf €29,-