Een groep studenten van Aeres MBO is woensdag gestart met het monitoren van de waterkwaliteit op elf verschillende zwemlocaties in Almere. In het project ‘Almere Meet Water’ werkt de gemeente Almere samen met Stad & Natuur en de studenten om de waterkwaliteit wekelijks in kaart te brengen.

De start van dit project valt niet zomaar in deze periode, het is namelijk van 1 t/m 16 mei de Week van Ons Water. 

Onderzoek

Woensdag was de officiële start van de onderzoeksperiode: de studenten zijn gestart bij de meetlocatie op het Stedenwijkstrand. Studenten van Aeres doen tot oktober wekelijks metingen naar de waterkwaliteit, afgezien van de zomervakantie. Bij waterkwaliteit spelen micro-organismen een belangrijke rol. Veel van deze organismen zijn positief, ze houden het water gezond en ruimen andere organismen op.

Bij de metingen kunnen de studenten ook andere organismen vinden zoals blauwalg en E-coli-bacterie. Dat zijn organismen die mensen en dieren ziek kunnen maken.

Gehele zwemseizoen gemonitord

Wanneer de studenten in de zomervakantie niet meten, wordt de monitoring overgenomen door vrijwilligers uit heel Almere die al eerder hebben meegedaan aan de onderzoeken van ‘Almere Meet Water’ de afgelopen jaren. Na de zomervakantie pakt een nieuwe groep studenten van Aeres het stokje weer over. Zo wordt gezorgd dat het gehele zwemseizoen de waterkwaliteit gemonitord wordt.  

Artikel gaat hieronder verder

Met de resultaten wordt extra inzicht gekregen in de ontwikkeling van de waterkwaliteit, om zo toe zien of het in deze periode ook daadwerkelijk 'schoon' water is waar gezwommen kan worden. 

Naast studenten van Aeres en vrijwilligers gaat er binnenkort ook een klas van Scholengemeenschap de Meergronden aan de slag op de meetlocatie Strandhaven.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.