28 april: winkels en terrassen deels open, einde avondklok


Op 28 april gaan de eerste versoepelingen in omtrent de maatregelen van de coronacrisis. Zo mogen vanaf die dag winkels en terrassen weer deels open en komt er een einde aan de avondklok in Nederland.

Dat maakte het kabinet dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie. Het kabinet benadrukt dat het belangrijk is om de basisregels te blijven volgen: handen wassen, afstand houden en thuis te blijven blij klachten.

De versoepelingen op een rij:
• Vanaf 28 april om 04.30 uur vervalt de avondklok;
• Het aantal bezoekers dat thuis mag worden ontvangen per dag, gaat van 1 naar 2;
• Buitenterrassen mogen van 12.00 tot 18.00 uur openen. Maximaal 50 gasten per terras, vaste zitplaatsen, geen zelfbediening en aan één tafel maximaal 2 personen op 1.5 meter afstand (tenzij zelfde huishouden en meer mensen toegestaan wanneer zij uit hetzelfde huishouden komen);
• Winkels en markten open, wel zoveel mogelijk alleen gaan. Niet-essentiële winkels mogen geopend zijn van 06.00 tot 20.00 uur. Dragen van een mondkapje blijft verplicht;
• Hoger onderwijs 1 dag per week toegestaan op locatie;
• Theorie-examens voor rij, vaar of vliegbewijs is weer mogelijk;
• Aantal aanwezigen op een uitvaart naar 100;

Vervolgstappen

De tweede stap in het openingsplan staat op zijn vroegst gepland voor dinsdag 11 mei, waarbij er gekeken wordt naar heropening van meer buitenlocaties als dierentuinen en pretparken.

Of er daadwerkelijk meer versoepelingen komen op dinsdag 11 mei, wordt op maandag 3 mei bekend gemaakt.

6 stappen

In totaal bestaat het stappenplan uit in totaal 6 stappen, waarbij bij stap 6 alle maatregelen worden opgeheven - daar is echter nog geen datum voor.

Wel is er een datum van woesdag 7 juli voor stap 5 waarbij onder meer alle horeca weer geopend zal worden, evenementen weer mogen worden georganiseerd en groepen mogen bestaan uit maximaal 8 personen.


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in politiek en gemeente


Weer

Weer in Almere

Dinsdag 11 mei 2021

13.5 °C

Lichte motregen en regen, temperatuur voelt aan als 13,5 °C. - meer weer »

Di

11 - 16 °

Wo

9 - 15 °

Do

8 - 14 °

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.

Booking.com