Almeerder (21) de cel in na hulp bieden bij voorbereiding terreurdaad


Een 21-jarige man uit Almere is donderdag door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk vanwege opruiing en voor het hulp bieden bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De man heeft in een periode van januari tot april vorig jaar verschillende filmpjes, berichten en afbeeldingen op social media gedeeld, waarin mensen op gruwelijke wijze werden gedood. Ook had de man filmpjes van beschietingen, explosies en bombardementen gedeeld, telkens met een verwijzing naar de gewelddadige Jihadstrijd.

Ten slotte had de man verschillende handleidingen gedeeld voor het maken en gebruiken van explosieven, gif en biologische wapens. Vanwege de persoonlijkheids- pathologie van verdachte worden deze feiten in verminderde mate aan hem toegerekend.

Onderzoek

Op 7 januari vorig jaar kreeg de gemeente Amsterdam een melding dat jongeren via drie Snapchataccounts werden benaderd om te komen strijden in Syrië: twee van deze Snapchataccounts bleken nog actief en er werd geconstateerd dat in het openbaar antiwesterse afbeeldingen, video's en berichten werden geplaatst, net als afbeeldingen, video’s en berichten die oproepen tot geweld, dan wel geweld tegen het Westen verheerlijken en waarin de gewapende strijd wordt verheerlijkt.

Het opsporingsonderzoek leidde naar verdachte, waarna een baken onder zijn auto werd geplaatst en zijn telefoon werd afgetapt. De hierdoor verkregen informatie deed het vermoeden rijzen dat verdachte zich, naast het plaatsen van opruiende berichten op Snapchataccounts, ook schuldig had gemaakt aan verschillende vermogensdelicten. Op 27 maart vorig jaar werd de verdachte aangehouden: in de na zijn aanhouding inbeslaggenomen telefoon van verdachte werd vervolgens communicatie aangetroffen op de app Telegram, waarin ook opruiende berichten zouden zijn verspreid.

Straf

Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige fieten, waaronder het delen van veel gruwelijke filmpjes. Ook heeft de man diverse handleidingen en werkinstructies voorhanden gehad over het maken van gif, biologische wapens, bommen en granaten en heeft de man nog een terroristische training gevolgd.

Omdat de man beelden van de training heeft doorgestuurd, is de rechtbank van mening dat de man hiermee de training ook aan anderen heeft gegeven. "De rechtbank heeft niet de indruk dat verdachte spijt heeft van wat hij heeft gedaan. Niet is gebleken dat hij werkelijk inziet waarom zijn gedrag en de content die hij heeft gedeeld verboden is en kan leiden tot ernstige delicten. Dit heeft ook consequenties voor de straf die de rechtbank aan verdachte zal opleggen", aldus de rechtbank die een winkeldiefstal ook nog meeneemt in de opgelegde straf.

De rechtbank heeft in haar straf rekening gehouden met het feit dat uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de man een bedreigde en gestagneerde persoonlijkheidsontwikkeling heeft en daardoor werd beïnvloed tijdens het plegen van zijn daden.


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in 112


Weer

Weer in Almere

Dinsdag 11 mei 2021

13.5 °C

Lichte motregen en regen, temperatuur voelt aan als 13,5 °C. - meer weer »

Di

11 - 16 °

Wo

9 - 15 °

Do

8 - 14 °

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.

Booking.com