Onderzoek: veel mensen maken zich zorgen over kosten miljoenenproject Floriade


Veel mensen maken zich zorgen over de kosten van miljoenenproject Floriade, waar de gemeente Almere enige aandeelhouder van is. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Corine Hoeben, onderzoeker bij het COELO (onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen).

Volgens de onderzoeker is het niet duidelijk waar het geld voor een dergelijk project precies vandaan komt. Wel is volgens haar zeker dat de burgers de rekening krijgen gepresenteerd. "Waar ze het precies vandaan gaan halen kan je nooit helemaal hard maken, maar er zal overal wat vanaf gaan. Het Rijk hoeven ze namelijk in dit soort gevallen niet te vragen om extra geld.”, aldus Hoeben.

OZB-belasting omhoog

Volgens de onderzoeker bestaat er een grote kans dat de belastingen volgend jaar omhoog gaan. Dat is namelijk de melkkoe van de gemeente. "Maar je moet wel heel hard aan het stuur draaien wil het ook genoeg opleveren.”, laat Hoeben weten.

Andere voorzieningen

Het is nog lastig te zeggen of Floriade ten koste gaat van gemeentelijke voorzieningen als jeugdzorg en WMO. In het onderzoek is te lezen dat iedere gemeente in Nederland jaarlijks geld van de landelijke overheid krijgt. Dat geld komt uit het Gemeentefonds. Volgens de onderzoeker wordt het geld niet geoormerkt en mag een gemeente dat geld vrij besteden. Het zou dus ook ingezet mogen worden om een evenement als de Floriade (gedeeltelijk) te financieren.

Tekst gaat hieronder verder

Geen voorstander

Hoeben is duidelijk geen voorstander van gemeenten die dergelijke projecten organiseren. Dat komt omdat gemeenten de afgelopen jaren - mede als gevolg van de financiële crisis - al erg hebben moeten bezuinigen: het vet is van de botten. Hoeben zegt daarover: "Je neemt nogal een risico als je in een groot project stapt als een Floriade, dus dan denk ik: ‘Doe dat nou niet’. Een enkele keer zullen ze misschien nog reserves hebben die ze kunnen aanspreken, maar in de meeste gevallen zijn die potjes bijna leeg.”


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in overige


Weer in Almere

2.0 °C, voelt als 2.0 °C
windkracht 1 (3.6 km/u)
zon 06.30 uur op en 20.44 uur onder

Vandaag tussen de 2 en 11.5 graden.

18 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 5.8 °C
Laagste temperatuur: -0.2 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 4.8 °C
Laagste gevoelstemperatuur: -0.2 °C

Hardste windkracht: 2 (7.2 km/h)
Zwakste windkracht: 1 (0.0 km/h)


Verwachtingen

Zo 1.9 °C / 11.5 °C
Ma 6.2 °C / 12.1 °C
Di 7 °C / 13.6 °C
Wo 4.9 °C / 9.4 °C
Do 3.4 °C / 9.6 °C
Vr 3.2 °C / 13.1 °C

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.