Tip — deze week 14 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

De rechtbank in Lelystad heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor een overval op een koerier van waardevolle pakketten (mobiele telefoons). Ook werd de man veroordeeld voor het voorhanden hebben en dealen van cocaïne voor een periode van ruim drie jaar en negen maanden.

De overval op de toen 61-jarige koerier vond plaats op 30 januari 2016. Daarbij werd met veel geweld een pistool op het voorhoofd van de koerier gezet. De verdachte riep dat hij op de grond moest gaan liggen. Ook werd er tape over het hoofd van het slachtoffer gebonden en kreeg hij handboeien om. De dader riep tijdens de overval de woorden: “: “je moet je mond houden, anders word je neergeschoten” en “liggen jij, ik schiet je kapot, niet verroeren” en “stil zijn”. Uiteindelijk werden er 20 mobiele telefoons, een personenauto, een tas en huissleutels buitgemaakt.

"Celstraf enige passende straf"

Een gevangenisstraf is de enige passende straf, overweegt de rechtbank in het vonnis. Verder overweegt de rechtbank dat een dergelijke overval niet alleen een grove inbreuk maakt op het gevoel van veiligheid van het slachtoffer, maar doorgaans ook impact heeft op mensen uit de wijk en de samenleving als geheel.

Voor de overval krijgt de verdachte een celstraf van 5 jaar. Als strafverzwarende omstandigheid neemt de rechtbank de mate van professionaliteit van de voorbereiding en de uitvoering van de overval mee, evenals het feit dat de overval in een samenwerkingsverband plaatsvond. Ook neemt de rechtbank mee dat het slachtoffer in de val is gelokt en er excessief en nodeloos geweld tegen hem is gebruikt, waarbij met een vuurwapen en met de dood is gedreigd.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft aan het slachtoffer een schadevergoeding toegekend van totaal €18.234,05, waaronder €12.500,00 immateriële schade. Bij het vaststellen van de immateriële schade heeft de rechtbank rekening gehouden met de psychische klachten die het slachtoffer heeft ondervonden en nog steeds ondervindt (o.a. slapeloosheid, herbelevingen, prikkelbaarheid, angst- en paniekaanvallen, boosheid over wat hem is overkomen, huilbuien, lusteloosheid en concentratieproblemen).

Cocaïne

Voor het dealen van cocaïne krijgt de verdachte een gevangenisstraf van 2 jaar. "Het is een feit van algemene bekendheid dat harddrugs een bedreiging vormen voor de volksgezondheid en het gebruik ervan bezwarend is voor de samenleving, onder andere vanwege de criminaliteit die het gebruik van verdovende middelen veelal met zich brengt en het overlast gevende gedrag waaraan verslaafden zich vaak schuldig maken. Verdachte heeft dit, met de handel in cocaïne, voor een lange periode mede in stand gehouden en daarbij ook hier kennelijk alleen oog gehad voor zijn eigen financiële gewin", is te lezen in het vonnis.

Strafvermindering

De rechtbank heeft de uiteindelijke straf verlaagd, omdat de verdachte erg lang heeft moeten wachten voordat de zaak inhoudelijk behandeld kon worden. Hierdoor heeft de verdachte volgens de rechtbank te lang in onzekerheid gezeten over de afdoening van de zaak.

De redelijke termijn is met ongeveer 24 maanden overschreden. De rechtbank noemt onder andere het coronavirus als excuus voor de late inhoudelijke behandeling van de zaak.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 432