Verbindt je met ons!

Deals via Almere Nieuws

Samen met onze partners hebben wij een aantal deals beschikbaar welke mogelijk interessant zijn voor jou als lezer! Klik op 'meer informatie' om doorgeschakeld te worden naar onze partner.

- Philips Hue slimme verlichting Startpakket t.w.v. €304,75 bij Energiecadeau XL

Aangeboden door Vattenfall

Meer informatie


- 10% korting op nieuwe abonnementen bij Denksport - natuurlijk ook losse uitgaven verkrijgbaar!

Aangeboden door Denksport

Meer informatie


- De beste hotels, de beste deals!

Aangeboden door Hotels.nl

Meer informatie


- Sluit nu jouw reisverzekering af via OHRA: ga goed voorbereid op reis! -

Aangeboden door OHRA

Meer informatie


- Alle aanbiedingen in 1 app!

Aangeboden door Reclamefolder

Meer informatie


- De beste Sim Only Deals speciaal voor jou, je kunt zelf samenstellen!

Aangeboden door Simpel

Meer informatie


- 10% korting op je nieuwe bril bij Charlie Temple!

Aangeboden door Charlie Temple

Meer informatie


- Een uniek assortiment in de winkels van RataPlan!

Aangeboden door RataPlan

Meer informatie


- Vijf euro korting op je eerste bestelling bij Picnic!

Aangeboden door Picnic

Meer informatie

niets meer
missen?

Politiek en gemeente

Hittegolf op komst: wat kun je zelf doen tegen de warmte?

Hittegolf op komst: wat kun je zelf doen tegen de warmte?

Volop zomer dus het is zowel binnen als buiten warm! Voor de één is dit weer ideaal en de ander heeft liever de temperaturen gelijkend aan de temperaturen in april of september. 

In dit artikel lees je meer over de aankomende hittegolf, tips tegen de warmte voor zowel mens en dier en wat je kunt doen om klachten door de hitte te voorkomen.

Wat is een hittegolf?

Alhoewel het al een aantal weken heerlijk warm is in Almere, is er nog geen sprake van een hittegolf. Om van een hittegolf te kunnen spreken moet het minimaal 5 dagen achter elkaar 25 graden of warmer zijn waarvan 3 dagen minstens 30 graden of hoger.

De laatste hittegolf werd geregistreerd in 2015: toen was de minimale temperatuur 33,1 graden gemeten over een totaal van 5 dagen.

Risicogroep

Extreme warmte kan bij risicogroepen (senioren, kinderen en chronisch zieken) zorgen voor ernstige gezondheidsklachten. 

Ook mensen met overgewicht en mensen die drank en/of drugs gebruiken vallen in deze risicogroep. De mensen in de risicogroepen worden geadviseerd om extra waakzaam te zijn tijdens de extreme hitte.

Klachten door hitte

Als gevolg van de hitte kun je te maken krijgen flinke lichamelijke klachten. Zo is er bekend dat je natuurlijk kan verbranden door de zon, maar er zijn nog een aantal andere gevaren.

Zo kan de afvoer van je zweetklieren verstopt raken wat huiduitslag tot gevolg heeft, kun je kramp in je spieren krijgen omdat het lichaam door het zweten teveel zout verliest en kun je uitgeput raken door onvoldoende te drinken waardoor een snelle hartslag, verminderde weerstand en verminderde concentratie ontstaat.

Ook kun je flauwvallen en een zonnesteek krijgen - aangeraden is dus om sowieso voldoende te drinken, je goed in te smeren en af en toe de schaduw op te zoeken!

Hoe houd je je huis koel?

Hieronder vindt je een aantal tips om je huis zo koel mogelijk te houden:

  • Zet 's avonds (wanneer de zon uit beeld is) de ramen tegenover elkaar open: zo waait het even lekker door! Bang dat er muggen naar binnen komen? Houd even de lichten en lichtgevende apparaten uit!
  • Houd overdag de zonwering dicht, zo voorkom je dat je huis een broeierig hok wordt doordat de zon continu op de ramen schijnt.
  • Zet elektrische apparaten uit: een televisie kan ook flinke warmte geven wanneer deze voor langere tijd aan staat.
  • Een ventilator is echt een must have met warm weer! Wil je deze ook 's nachts aan laten staan? Richt deze dan niet op jezelf, dit kan krampen geven in je spieren of zorgen voor een stijve nek wanneer deze op je hoofd staat gericht.
  • Warmte stijgt altijd naar boven, je kunt dus beter in de woonkamer zitten dan op zolder.
  • Koken betekent meer warmte in huis, wees goed voorbereid en eet buiten de deur of zorg dat je eten in de magnetron kunt opwarmen. Ook is een koude maaltijd ook hartstikke lekker met warm weer!

Hond in de auto = niet doen!

Een kleine boodschap doen in de supermarkt en dan 'even' de hond in de auto laten. Niet doen! Al in zeer korte tijd kan het bloedheet worden in de auto wat ten koste kan gaan van het leven van je trouwe viervoeter.

Zie je een hond in een auto zitten terwijl het buiten warm is? Bel dan de politie, ook wanneer het raam op een klein kiertje staat. 

Vind je dat er sprake is van een noodsituatie? Dan mag je van de Dierenbescherming de ruit van het voertuig in slaan wanneer je het raam natuurlijk niet op een andere manier kunt openen (bijvoorbeeld omlaag duwen wanneer deze op een kier staat).

Tips voor je huisdier

Ook huisdieren ervaren de aanhoudende hitte vaak als onprettig, zij houden van verkoeling!

Zo kun je natuurlijk zorgen dat hun drinkbak 24/7 gevuld is met water en vinden honden het vaak leuk wanneer er ijsblokjes in hun drinkbak drijven. Bij verschillende winkels worden er koele matten verkocht welke speciaal bestemd zijn voor huisdieren. Natuurlijk kun je ook een natte handdoek neerleggen voor je hond of kat. 

Wist je trouwens dat asfalt gloeiend heet kan worden wanneer de zon er op schijnt? Dat is geen pretje voor je hond wanneer je hem/haar uitlaat. Lopen op te heet asfalt veroorzaakt brandwonden aan de pootjes van huisdieren.

-


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van dit artikel de moeite waard? Klik hier om dit artikel te delen op social media. We zijn je dankbaar!


26-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.
Actuele artikelen

Ben jij de 26.652
e
volger?

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 14.1 ℃
Voelt als 13.5 ℃
Gemiddeld
Laagst 14.0 ℃ (00.10 uur)
Hoogst 14.2 ℃ (00.00 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog