1

Word jij onze 37,202e volger?

instagram

linkedin

Hittegolf op komst: wat kun je zelf doen tegen de warmte?

4 reacties Politiek en gemeente


Volop zomer dus het is zowel binnen als buiten warm! Voor de één is dit weer ideaal en de ander heeft liever de temperaturen gelijkend aan de temperaturen in april of september. 

In dit artikel lees je meer over de aankomende hittegolf, tips tegen de warmte voor zowel mens en dier en wat je kunt doen om klachten door de hitte te voorkomen.

Wat is een hittegolf?

Alhoewel het al een aantal weken heerlijk warm is in Almere, is er nog geen sprake van een hittegolf. Om van een hittegolf te kunnen spreken moet het minimaal 5 dagen achter elkaar 25 graden of warmer zijn waarvan 3 dagen minstens 30 graden of hoger.

De laatste hittegolf werd geregistreerd in 2015: toen was de minimale temperatuur 33,1 graden gemeten over een totaal van 5 dagen.

Risicogroep

Extreme warmte kan bij risicogroepen (senioren, kinderen en chronisch zieken) zorgen voor ernstige gezondheidsklachten. 

Ook mensen met overgewicht en mensen die drank en/of drugs gebruiken vallen in deze risicogroep. De mensen in de risicogroepen worden geadviseerd om extra waakzaam te zijn tijdens de extreme hitte.

Klachten door hitte

Als gevolg van de hitte kun je te maken krijgen flinke lichamelijke klachten. Zo is er bekend dat je natuurlijk kan verbranden door de zon, maar er zijn nog een aantal andere gevaren.

Zo kan de afvoer van je zweetklieren verstopt raken wat huiduitslag tot gevolg heeft, kun je kramp in je spieren krijgen omdat het lichaam door het zweten teveel zout verliest en kun je uitgeput raken door onvoldoende te drinken waardoor een snelle hartslag, verminderde weerstand en verminderde concentratie ontstaat.

Ook kun je flauwvallen en een zonnesteek krijgen - aangeraden is dus om sowieso voldoende te drinken, je goed in te smeren en af en toe de schaduw op te zoeken!

Hoe houd je je huis koel?

Hieronder vindt je een aantal tips om je huis zo koel mogelijk te houden:

  • Zet 's avonds (wanneer de zon uit beeld is) de ramen tegenover elkaar open: zo waait het even lekker door! Bang dat er muggen naar binnen komen? Houd even de lichten en lichtgevende apparaten uit!
  • Houd overdag de zonwering dicht, zo voorkom je dat je huis een broeierig hok wordt doordat de zon continu op de ramen schijnt.
  • Zet elektrische apparaten uit: een televisie kan ook flinke warmte geven wanneer deze voor langere tijd aan staat.
  • Een ventilator is echt een must have met warm weer! Wil je deze ook 's nachts aan laten staan? Richt deze dan niet op jezelf, dit kan krampen geven in je spieren of zorgen voor een stijve nek wanneer deze op je hoofd staat gericht.
  • Warmte stijgt altijd naar boven, je kunt dus beter in de woonkamer zitten dan op zolder.
  • Koken betekent meer warmte in huis, wees goed voorbereid en eet buiten de deur of zorg dat je eten in de magnetron kunt opwarmen. Ook is een koude maaltijd ook hartstikke lekker met warm weer!

Hond in de auto = niet doen!

Een kleine boodschap doen in de supermarkt en dan 'even' de hond in de auto laten. Niet doen! Al in zeer korte tijd kan het bloedheet worden in de auto wat ten koste kan gaan van het leven van je trouwe viervoeter.

Zie je een hond in een auto zitten terwijl het buiten warm is? Bel dan de politie, ook wanneer het raam op een klein kiertje staat. 

Vind je dat er sprake is van een noodsituatie? Dan mag je van de Dierenbescherming de ruit van het voertuig in slaan wanneer je het raam natuurlijk niet op een andere manier kunt openen (bijvoorbeeld omlaag duwen wanneer deze op een kier staat).

Tips voor je huisdier

Ook huisdieren ervaren de aanhoudende hitte vaak als onprettig, zij houden van verkoeling!

Zo kun je natuurlijk zorgen dat hun drinkbak 24/7 gevuld is met water en vinden honden het vaak leuk wanneer er ijsblokjes in hun drinkbak drijven. Bij verschillende winkels worden er koele matten verkocht welke speciaal bestemd zijn voor huisdieren. Natuurlijk kun je ook een natte handdoek neerleggen voor je hond of kat. 

Wist je trouwens dat asfalt gloeiend heet kan worden wanneer de zon er op schijnt? Dat is geen pretje voor je hond wanneer je hem/haar uitlaat. Lopen op te heet asfalt veroorzaakt brandwonden aan de pootjes van huisdieren.

[img caption=-]http://www.almere-nieuws.nl/media/images/1443707721230257251.jpg[/img]


Tip: Nederland is aan het eind van de coronamaatregelen! - Toe aan een vakantie door Corendon of trek je er op uit in eigen land en kun je een overnachting bij Fletcher Hotels goed gebruiken?


Reacties (4)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier
user
Geplaatst door Eddie Van Nieuwkoop op maandag 23 juli 2018 om 02.33 uur
Net zoals hier, lopen met een paraplu buiten en een gastendoek in je nek leggen.
user
Geplaatst door Truus Schaaps op zondag 22 juli 2018 om 13.36 uur
Bartje buiten zetten en er in gaan geen ruimte een bak met koud water en je voeten er in koelt lekker af naar het strand gaat. Als je werkt je polsen koud maken.nog meer?
user
Geplaatst door Karin Schouten op zondag 22 juli 2018 om 12.10 uur
Tja Geeske van Hoek lekker weekje strand😜
user
Geplaatst door Stacey Mager op zondag 22 juli 2018 om 12.07 uur
Manon Van de Korput Het werk sluiten en een weekje vrij, zwembad, strand.... 😂
* Reacties kunnen mogelijk geautomatiseerd gefilterd zijn. Zo worden reacties bestaande uit alleen maar tags en reacties korter dan drie woorden verborgen. Reacties die niet voldoen aan de huisregels worden verborgen.

Meer artikelen in politiek en gemeente


Uitgelicht door de redactie

Weer

Weer in Almere

Maandag 20 september 2021

13.3 °C

Geheel bewolkt, temperatuur voelt aan als 12,7 °C. - meer weer »

Ma

8 - 18 °

Di

10 - 19 °

Wo

12 - 16 °

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only