De politie in Almere heeft vorig jaar in totaal 5.147 van de in totaal 11.300 geregistreerde misdrijven afgewezen na onderzoek te hebben gedaan. Dat blijkt uit gegevens die door Almere Nieuws zijn opgevraagd. Landelijk werden er 920.870 misdrijven geregistreerd waarvan er 510.826 zaken (55 procent) na onderzoek binnen de politie werden afgewezen. "Hiermee presteert Almere beter dan landelijke en regionale uitkomsten", vertelt woordvoerder Hans Meuleman aan onze redactie.

Aangiften

De politie benadrukt dat een geregistreerd misdrijf bij de politie niet automatisch een aangifte is. "Het betreft een registratie van een misdrijf, er hoeft dus geen aangifte aan gekoppeld te zijn. Van de 11.300 onderzoekdossiers zijn er 9.584 via een aangifte bij de politie binnengekomen", aldus Meuleman. Van de 5.147 onderzoeken die zijn afgewezen, waren er 4.981 afkomstig uit een aangifte die werd opgenomen.

Analyse na afwijzing

Bij aangiften waar geen vervolg aan wordt gegeven zijn volgens Meuleman over het algemeen geen directe aanknopingspunten, daderinformatie of prioriteit vanuit het gezag. "Dat betekent echter niet dat we met deze aangiften niets doen. Op basis van de informatie van alle aangiften maakt de politie analyses", legt Meuleman uit. Zo'n analyse bestaat bijvoorbeeld uit welke criminaliteit waar plaatsvindt en wat er bekend is over mogelijke daders. "Zo kan de politie gerichter acties ondernemen zoals extra surveillance of het inzetten van opsporingsmiddelen. Daar gaat een preventieve werking van uit wat er toe kan leiden dat bij deze aanvankelijk aangehouden aangiften alsnog een opsporingsonderzoek wordt gestart." Ook kan de gemeente maatregelen treffen na de analyse door de politie.

Wachttijd

De politie heeft het streven om binnen 48 uur nadat een burger bij de politie kenbaar heeft gemaakt aangifte te willen doen, de aangifte op te nemen. "Het kan gebeuren dat een aangifte pas na deze 48 uur wordt opgenomen, bijvoorbeeld wanneer de burger op een specifieke dag of tijdstip aangifte wil doen", legt Meuleman uit. Alhoewel er inmiddels door de VVD in Almere een meldpunt is geopend waarbij inwoners hun verhaal kunnen doen waarbij de politie weigerde de aangifte op te nemen, zegt Meuleman 'in principe' elke aangifte van een strafbaar feit op te nemen: "wij streven naar een betekenisvolle afdoening."

Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112