Tip — deze week 16 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

De gemeente Almere gaat een experiment doen met 'regelarme bijstand'. Daarmee heeft de gemeenteraad donderdagavond ingestemd tijdens de politieke markt. De Rijksoverheid wil met een aantal gemeenten experimenten starten rondom de Participatiewet, hier zitten echter strenge regels aan vast: daar is lang over gesproken, maar leverde voor Almere en andere gemeenten toch te veel barrières op. Meerdere gemeenten in Nederland starten daarom rond de zomer met eigen experimenten.

Eigen experiment

Alhoewel er erg weinig ruimte is voor experimenten binnen te Participatiewet, gaat Almere toch experimenteren wat binnen de gestelde kaders kan worden uitgevoerd. "Daarmee houden we de regie ook in eigen hand. Met het besluit van de raad kunnen we nu eindelijk een start maken om te kijken of we voor Almeerders meer resultaat met minder regels kunnen behalen", vertelt Jerzy Soetekouw (PvdA).

Minder regels

Bij het experiment staat de vraag centraal in hoeverre minder regels en ruimte voor een eigen initiatief helpen bij de re-integratie van bijstandgerechtigden met een korte afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal worden er voor het experiment drie groepen gemaakt: één groep die intensieve begeleiding krijgt vanuit de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente, één groep met dezelfde begeleiding maar meer zeggenschap over hun eigen traject en één groep zonder begeleiding, zonder sollicitatieplicht maar hun eigen weg kunnen kiezen. Elke groep zal uit minimaal 125 bijstandgerechtigden bestaan waardoor de gemeente aan het einde van het experiment een goed beeld kan krijgen van welke maatregel het beste werkt in de praktijk. Op vrijwillige basis De gemeente benadrukt dat het experiment op basis van vrijwilligheid is: deelnemers kunnen zich dus ook terugtrekken uit het experiment en is niet verplicht. Volgens Jessica Kips (GroenLinks) is het voorstel van het experiment volledig gebaseerd op vertrouwen: "Vertrouwen in bewoners, maar ook vertrouwen in het feit dat uiteindelijk niemand graag in de bijstand zit." Ook vertelt Kips dat de gemeenteraad had kunnen afwachten wat het huidige beleid oplevert maar is er gekozen voor dit experiment: "Wij hebben gekozen voor dit experiment omdat elk experiment er toe zou kunnen leiden dat mensen uit de bijstand kunnen komen. Dat moeten we aangrijpen."

Vooronderzoek

Om het experiment te kunnen uitvoeren, zal er eerst een vooronderzoek gedaan moeten worden. Het voornemen is om de resultaten hiervan nog voor de gemeenteraadsverkiezingen (21 maart 2018) te bespreken binnen de gemeenteraad.

Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit entertainment