1

Word jij onze 37,202e volger?

instagram

linkedin

Stichting AAP redt dieren uit Frans circus tijdens grote politie-inval

Overige


Tijdens een grootschalige politie-inval bij een Frans circus heeft Stichting AAP vier bavianen en een poema gered. De gemoederen liepen zo hoog op dat de reddingsoperatie dreigde te escaleren. Inmiddels zijn de dieren onderweg naar Stichting AAP in Almere. Samen met de Franse collega-organisatie 30 Millions d'Amis zet AAP zich al tien jaar in om de dieren weg te krijgen uit het aftandse circus. Nu is het eindelijk gelukt. AAP-directeur David van Gennep laat weten opgelucht te zijn. "De sfeer was grimmig; er werden meerdere bedreigingen geuit aan ons adres. Er werden bavianen losgelaten en voorspeld dat 'we zouden sterven op de snelweg'. Maar de dieren zijn nu veilig en daar gaat het uiteindelijk om." Dat er zoveel jaar overheen is gegaan voordat de dieren daadwerkelijk weggehaald konden worden, is geen uitzondering in de Franse circuswereld. Van Gennep: "Het is altijd een ingewikkelde zaak. De wetgeving omtrent het houden van circusdieren is moeilijk te controleren, onder andere omdat circussen niet lang op één plek blijven." Wat de situatie extra complex maakt, is dat de emoties tijdens zo'n inbeslagname vaak hoog oplopen. Meer dan eens ontstaan er vechtpartijen en worden de betrokken partijen ernstig geïntimideerd.

Politie-actie

Om uiteindelijk de dieren alsnog in beslag te kunnen nemen, werd er daarom in het geheim een grootschalige inbeslagname op touw gezet. Hierbij waren tientallen politieagenten op de been om zo de veiligheid van de betrokken partijen te waarborgen. Desondanks was de sfeer vijandig en emotioneel. Bij aankomst kreeg AAP bovendien een flinke teleurstelling te verwerken. "Tot anderhalve week geleden zaten er nóg drie bavianen en een panter in het circus. Die bleken vandaag op mysterieuze wijze verdwenen te zijn. Heel triest. Wat er met hen gebeurd is, zullen we waarschijnlijk nooit weten." AAP is opgelucht dat de overgebleven dieren wél zijn weggehaald uit hun oude omstandigheden, die ronduit afschuwelijk waren. De dieren zaten in smerige, gammele kooien en leefden in hun eigen vuil. Gebruikt voor shows werden ze overigens niet meer; ze dienden voornamelijk als bezienswaardigheid. Bezoekers konden langs de kooien lopen en letterlijk aapjes kijken. Bezoekers van het circus sloegen meerdere keren alarm bij AAP en 30 Millions d'Amis over de benarde situatie van de dieren, waarna bij de autoriteiten opnieuw werd aangedrongen op ingrijpen. Deze zaak is een goed voorbeeld van de problematiek omtrent het gebruik van wilde dieren in de entertainmentindustrie. Van Gennep legt uit waarom het zo belangrijk is hier een permanente oplossing voor te vinden, het liefst op Europees niveau. "Momenteel is er wel normatieve wetgeving waar een circuseigenaar aan moet voldoen, maar die verschillen per land en zelfs per regio. Omdat een circus rondreist, is dit eigenlijk niet te handhaven. Bovendien verandert er dan niets aan het feit dat wilde dieren in het circus moeten leven, een omgeving die altijd afbreuk doet aan hun welzijn. De enige effectieve oplossing is daarom een totaalverbod op het gebruik van wilde dieren in het circus."

Tip: Nederland is aan het eind van de coronamaatregelen! - Toe aan een vakantie door Corendon of trek je er op uit in eigen land en kun je een overnachting bij Fletcher Hotels goed gebruiken?


Meer artikelen in overige


Uitgelicht door de redactie

Weer

Weer in Almere

Maandag 20 september 2021

13.3 °C

Geheel bewolkt, temperatuur voelt aan als 11,8 °C. - meer weer »

Ma

8 - 18 °

Di

10 - 19 °

Wo

12 - 16 °

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only