Stemmen in coronatijd: dit moet je allemaal weten


Vanaf vandaag - maandag om 7:30 uur - is het mogelijk om te stemmen voor kiezers met een kwetsbare gezondheid. Woensdag is de grote dag, dan kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen.

Op aanwijzingen van het ministerie worden de verkiezingen georganiseerd met inachtneming van de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Dit betekent dat kiezers rekening moeten houden met een aantal maatregelen.

Maatregelen 

• 1,5 afstand - de stemlokalen zijn zo ingericht dat 1,5 meter afstand gehouden kan worden van andere kiezers en van de leden van het stembureau.
• Looproute - in het stembureau geldt een looproute en wordt aangegeven hoe gelopen moet worden om 1,5 meter afstand te houden.
• Mondkapjesplicht - kiezers en stembureauleden dragen verplicht een mondkapje.
• Handdesinfectie - bij de ingang/uitgang van het stemlokaal staat handdesinfectie klaar. Handen moeten bij binnenkomst (en vertrek) kunnen worden gedesinfecteerd.

Vervroegd stemmen

Op maandag 15 en dinsdag 16 maart kan in een aantal stemlokalen in Almere vervroegd worden gestemd. Dat gebeurt voor kiezers die extra risico lopen door besmetting met het coronavirus. Op de website van het RIVM zijn de risicogroepen terug te vinden.

Stemmen vanuit de auto

Ook in Almere is het mogelijk om vanuit de auto te stemmen. Er worden speciale drive-thru's geopend. Volgens de gemeente is het ook toegestaan om met andere vervoersmiddelen de drive-tru's te bezoeken, zoals de fiets of scootmobiel.

Avondklok 

De avondklok geldt wel, maar kiezers die na 21:00 uur buiten zijn vanwege het stemmen kunnen dit mondeling aangeven bij de handhavers. Er zullen dan geen boetes worden uitgeschreven.

Kiezers die na 21:00 uur willen kijken bij het tellen van de stemmen hoeven ook niet te vrezen voor een boete in verband met het overtreden van de avondklok.


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in politiek en gemeente


Weer in Almere

0.4 °C, voelt als 0.4 °C
windkracht 1 (0.0 km/u)
zon 06.30 uur op en 20.44 uur onder

Vandaag tussen de 2 en 11.5 graden.

18 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 5.8 °C
Laagste temperatuur: 0.0 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 4.8 °C
Laagste gevoelstemperatuur: 0.0 °C

Hardste windkracht: 2 (7.2 km/h)
Zwakste windkracht: 1 (0.0 km/h)


Verwachtingen

Zo 1.9 °C / 11.5 °C
Ma 6.2 °C / 12.1 °C
Di 7 °C / 13.6 °C
Wo 4.9 °C / 9.4 °C
Do 3.4 °C / 9.6 °C
Vr 3.2 °C / 13.1 °C

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.