Tip — deze week 16 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

In 2015 lanceerde Almere Nieuws het online magazine getiteld 'Almere Magazine' waarbij Bob Friedländer (80) op de allereerste cover verscheen met in het magazine een interview over zijn carrière.

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, publiceert Almere Nieuws het interview woensdag opnieuw. Lees het interview uit 2015 hieronder terug:


Bob Friedländer is al 50 jaar lang een zelfstandig fotograaf en heeft dit jaar zelfs de Walk Of Fame Almere-tegel gewonnen. 

Elk jaar reikt de gemeente een tegel uit aan een speciale gebeurtenis, een speciaal persoon of een ontwikkeling. De gehele route in het Stadshart vertelt het verhaal van de stad. In de race voor de tegel waren dit jaar het PIT Museum en Bob Friedländer. Uiteindelijk heeft ruim 80 procent van de stemmers gekozen voor Bob Friedländer.

"Van alle Walk of Fame Almere-uitreikingen heb ik natuurlijk foto's gemaakt, en die mensen waren daar echt blij mee. Ik vroeg mijzelf af of dat nu echt zo speciaal was, maar nu ik zelf de tegel heb gewonnen heeft het inderdaad een speciale betekenis. Mijn omgeving is ook heel trots op mij."

Reportage in Polen

Inmiddels is Bob 73 jaar oud en maakte zijn eerste reportage in 1964. "Destijds las ik in een lokale krant over een Nederlandse wielrenner die in de Ronde van Polen van mevrouw Widurski een briefje had gekregen en in het verleden de achternaam Grapendaal gebruikte. De wielrenner had dat briefje naar haar ouders in Beverwijk gebracht, omdat je door de Berlijnse muur geen contact kon krijgen", vertelt Bob.

"Zij bleek 20 jaar geen contact te hebben gehad met haar ouders, en had inmiddels 7 kinderen gekregen. Ik heb toen de ouders van mevrouw Widurski gebeld en gevraagd of zij plannen hadden om hun dochter te bezoeken. Toen dat het geval was, ben ik samen met een vriend met hen meegereisd naar Polen. Op het station maakte ik foto's van mevrouw Widurski en haar ouders."

Vervolgens is Bob naar zijn neef in Berlijn gegaan die alles heeft ontwikkeld en heeft doorgestuurd naar de Duitse bladen. Daarvoor heeft Bob omgerekend zo'n 1000 á 1500 euro gekregen. Eenmaal terug in Nederland heeft hij de reportage aan De Telegraaf verkocht. "De reportage verscheen 3 dagen lang in De Telegraaf. Ik kreeg daarvoor niet zoveel geld als van de Duitsers, maar ik vond het prachtig dat het in de krant stond."

In 1980 is Bob samen met zijn vrouw Michelle van Amsterdam naar Almere verhuisd, omdat je destijds in Almere voor goedkoop een huis kon krijgen. Bob woont nu al 30 jaar in Almere Haven.

"Zonder Michelle had ik dit werk nooit kunnen doen, we hebben dan ook altijd dag en nacht samengewerkt. Vroeger ontwikkelde zij bijvoorbeeld de kleurenfilmpjes omdat ik gewoon niet technisch ben, en nu helpt zij mij met alles op de computer. Ook zijn wij samen veel op pad geweest om foto's te maken, en assisteerde zij mij tijdens het maken van de foto's."

Hoogtepunten en dieptepunten

"Foto's maken van ongevallen met kinderen doen wij nooit, ik kan nog herinneren dat ik ooit naar een melding ben gegaan van een verdrinking, maar ik wist nog niet wat daar precies was gebeurt. Eenmaal ter plaatse bleek het om kinderen te gaan waarna ik eigenlijk geen stap meer kon nemen. Ik heb toen snel een overzichtsfoto gemaakt en ben snel weer naar huis gegaan. Ook heb ik wel eens iemand zien verdrinken die tussen het ijs lag. De brandweer had toen nog geen middelen om iemand te bereiken die door het ijs was gezakt, waardoor de man uiteindelijk bezweek door de kou. Daarnaast ben ik wel eens naar meldingen geweest van iemand die voor de trein was gesprongen, waar je dingen ziet die je niet wilt zien. Je hebt als fotograaf dan ook een bord voor je kop nodig om dat te kunnen doen, je moet je gevoel goed kunnen afsluiten wanneer je aan het werk bent", legt Bob uit.

Een hoogtepunt uit 50 jaar fotografie vindt Bob toch wel de foto's die hij van Ajax heeft gemaakt, maar heeft ook een aantal dingen die hij nooit zal vergeten. "Ik kan nog herinneren dat er een aap was ontsnapt bij Stichting AAP. Toen ik daar aankwam, zag ik de aap net over een muur klimmen. Toen Michelle ook kwam aanrijden liep de aap eerst naar mijn auto toe en maakte een soort knikkende ja waarna de aap naar de auto van Michelle liep en op de auto begon te slaan. Uiteindelijk is de aap verdoofd en afgevoerd."

* Tekst gaat verder onder de foto

In 50 jaar tijd is volgens Bob het vak fotografie veel veranderd. Zo stond er vroeger een hogere vergoeding tegenover, en is het vak veel veranderd op het gebied van het aanleveren van foto's en het vastleggen van een gebeurtenis.

"Vroeger waren er maar een paar fotografen bij een wedstrijd van Ajax, zo was ik aanwezig bij de eerste training Johan Cruijff en mocht zelfs foto's maken van toen hij op de massagetafel lag. Nu is dat allemaal veranderd en moet je vooraf accreditatie aanvragen en sta je achter een hek met talloze fotografen. Ook nu heeft fotografie vooral met de tijd te maken, zo moet je natuurlijk zo snel mogelijk de foto's leveren maar nu staan er al heel snel foto's van de gebeurtenis op social media, terwijl ik nog in mijn auto naar huis rijd om de foto's te gaan leveren. Wanneer je vroeger een foto had gemaakt, moest je die foto eerst laten ontwikkelen wat lang duurde. In mijn huis had ik dan ook een eigen donkere kamer om foto's te ontwikkelen. Als de foto dan af was, liep ik naar het treinstation waar de foto als speciaal briefpost werd verstuurd. Vervolgens ging de foto met de conducteur mee en werd dan bijvoorbeeld afgeleverd in Groningen. Nu doe je je geheugenkaartje in de computer en kun je de foto's gaan mailen."

Wat Bob betreft gaat hij nog lang door met fotograferen en is ook nog niet van plan om te stoppen. "Ik denk dat pas ik stop als ik het gewoon niet meer kan, als mijn camera bijvoorbeeld uit mijn handen valt", grapt Bob.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente