Tip — deze week 12 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Op 1 januari 2020 is er weer van alles veranderd op het gebied van uw energierekening. De energiebelasting op gas werd verhoogd en de energiebelasting per kWh daalde. Dit betekent dat huishoudens gemiddeld minder belasting gaan betalen. Aan de andere kant stijgen de kosten voor het netbeheer wel een klein beetje. Wat gaat er allemaal voor u veranderen?

Energiebelasting

Uw energierekening bestaat voor een groot deel uit overheidsheffingen. Zo moet u energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen. Ook betaalt u over alle overheidsheffingen, netbeheerkosten en leveringskosten 21% btw. Over de energiebelasting wordt dus ook 21% btw gerekend. De overheid moet belasting heffen over het energieverbruik doordat energieverbruik leidt tot het opraken van fossiele brandstoffen en het uitstoten van broeikasgassen. Daarom maakt de overheid energie duurder, omdat ze zo hoopt dat de verbruikers er bewuster en zuiniger mee om zullen gaan.

Energiebelasting gemiddeld 100 euro minder

De belasting die u moet betalen voor gas gaat ongeveer 8 cent omhoog en die voor stroom zo ongeveer 1 cent. Toch heeft dit een positief effect voor de gemiddelde energierekening, want deze daalt. Dit komt doordat de teruggave van energiebelasting in 2020 veel hoger is. Het is namelijk ruim 200 euro meer dan dat het was in 2019. Dit heeft als resultaat dat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 100 euro minder aan energiebelasting hoeft te gaan betalen in 2020. Of je echt minder belasting hoeft te betalen en zo ja hoeveel minder, hangt natuurlijk wel af van jouw echte gas- en stroomverbruik van 2020. Dit kom je dus pas te weten aan het einde van het jaar.

Gemiddeld gaan huishoudens er dus op vooruit, maar dit zal toch per huishouden verschillen. Als je namelijk veel gas af neemt, kan het heel anders uitpakken. Bewoners van grote, oude vrijstaande huizen zullen er namelijk in ieder geval op achteruit gaan. Zij zullen meer energiebelasting moeten gaan betalen.

Kleine stijging netbeheerkosten

De netbeheerkosten zullen in 2020 iets stijgen. Dit betekent dat huishoudens gemiddeld 5 euro meer moeten betalen voor het transport van gas en elektriciteit dan het voorgaande jaar. Bij welke energieleverancier u zit maakt niet uit voor de kosten. Het maakt qua prijs ook niet uit of u veel of weinig gas en stroom verbruikt. Dit komt doordat netbeheerkosten vaste bedragen zijn en deze staan dus helemaal los van uw energieverbruik.

Grotere stijging energiebelasting op aardgas dan op stroom

We leven in een wereld waarin we te maken hebben met klimaatverandering. De overheid wil de klimaatverandering tegen gaan en dit willen ze doen door het verbruik van aardgas terug te dringen. Dit resulteert in een hogere belasting op aardgas. Mensen worden zo gestimuleerd om hun woning te isoleren en om over te stappen naar een verwarming met een elektrische waterpomp.

Energieleveranciers vergelijken

De energierekening bestaat uit een aantal aspecten waar consumenten zelf geen invloed op hebben. Toch kan het overstappen op een energiecontract u veel geld besparen. Uw energie vergelijken via een onafhankelijke energievergelijker levert overstappers al snel een paar honderd euro per jaar op. Dit komt mede door de welkom bonussen van de energieleveranciers. Gemiddeld kunt u op dit moment wel 391 euro besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit overige

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.